Megérkezett Magyarországra a H1N1

2009.05.29. 18:36 Módosítva: 2009.05.29. 19:40
Új influenza vírust találtak egy brazil férfitől vett mintában az Országos Epidemiológiai Központban. A 27 éves férfi turistaként érkezett Magyarországra, három nappal ezelőtt belázasodott, ekkor fordult orvoshoz Egerben, az első teszt azonban negatív lett. A férfi már meggyógyult, de még itt maradt, hogy segítsen az ÁNTSZ-nek feltérképezni, kivel került kapcsolatba.

Magyarországon is kimutatták az új influenzavírust, mégpedig egy 27 éves brazil állampolgárnál, közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter pénteken.

Székely Tamás az Indexnek elmondta: a New Yorkban élő brazil állampolgár múlt hét csütörtökön egyedül érkezett turistaként Magyarországra. Miután belázasodott, az egri kórházban kedden mintát vettek tőle, ami negatív volt. A férfitól vett mintát elküldték az Országos Epidemiológiai Központba, ahol a további laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a H1N1 vírust a szervezetében.

A központ a férfival felvette a kapcsolatot, mondta a miniszter. A férfi azóta meggyógyult, csak azért nem utazik haza vasárnap, ahogy tervezte, hogy segítsen az ÁNTSZ-nek feltérképezni, pár napos magyarországi tartózkodása alatt kikkek került kapcsolatba. Jelenleg pont ezért tart Budapestre.

Arról, hogy a brazil fiatalember hány emberrel érintkezett itt tartózkodása idején, Székely Tamás egyelőre nem tudott beszámolni. Az új vírus terjedése viszonylag lassú: a fertőzés nem következik be automatikusan, ha valaki kapcsolatba kerül egy új influenzás fertőzöttel.

Csak a WHO referencialaborok vizsgálnak pontosan

Kérdésünkre, hogy miért nem tudták kimutatni a vírust az egri kórházban elvégzett első vizsgálaton, Székely Tamás azt mondta: a fertőzés fázisától, a vérben lévő ellenanyag szintjétől is függ, hogy a H1N1 azonnal kimutatható-e. Ezt teljes biztonsággal jelenleg csak a WHO által elismert referencialaborban lehet megállapítani, amely Magyarországon jelenleg az Országos Epidemiológiai Központ laborja. Folyamatban van annak a tesztnek az elkészítése, amellyel az új vírust azonnal ki lehet mutatni.

A WHO korábbi közlése szerint a vírus lappangási ideje 4-6 nap. A hazai egészségügyi hatóságok azonban tíz nappal számolnak: ha valakin tíz nap után nem jelennek meg a tünetek, miután egy fertőzött emberrel érintkezett, az biztos nem kapta el a vírust.

Az egészségügyi miniszter szerint aggodalomra semmi ok, hiszen néhány hete Ausztriában is hasonló eset történt, viszont azóta sem regisztráltak ezen az egy eseten kívül újabb megbetegedést.

Az eddigi adatok alapján az új influenza nem veszélyesebb a szezonális influenzánál. Az eddig regisztrált 15 ezer fertőzött közül (a valóságban ennek többszöröse lehet a fertőzöttek száma) világszerte százan haltak meg. A haláleseten kívül mindenki meggyógyult a betegségből. Akik meghaltak, azoknak általában valamilyen alapbetegsége is volt, de az új vírus okozott néhány esetben vérző tüdőgyulladást.

A környező országokban már voltak betegek

Magyarország az 55. ország, ahol fertőzött beteget találtak. Az elmúlt napokban a vírus már megjelent a környező országokban. Csütörtökön derült ki az Egyesült Államokból hazatérő 37 éves pozsonyi férfiról, hogy megfertőzte a vírus. Pénteken aztán a nyolchónapos gyermekének a mintája is pozitív lett.

A vírus két nappal azután jelent meg Szlovákiában, hogy Csehországban is megbetegedett egy pilóta, aki New Yorkból tért vissza Prágába. Romániában pedig háromra nőtt az új vírus által megbetegített emberek száma. Miután kiderült egy New Yorkból hazatért 30 éves román nőről, hogy szervezetét megfertőzte az új típusú vírus, csütörtökön bejelentették, hogy a nő 14 hónapos gyereke, valamint a nő édesapja is elkapta a kórt.