Olaszliszkai lincselés: ma ítélet

Legalább 40 rúgás és ütés érte a brutálisan agyonvert Szögi Lajos fejét. A másodrendű vádlott a legutóbbi tárgyaláson az utolsó szó jogán bűnösnek vallotta magát, az ügyész életfogytigot kért rá. A két évvel ezelőtti lincselés ügyében pénteken születik elsőfokú ítélet.

Ítéletet hirdet pénteken az olaszliszkai lincselés ügyében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon. A faluban 2006. október 15-én brutálisan meggyilkolták Szögi Lajost, a Tiszavasváriban dolgozó tanárt, aki autójával véletlenül elsodort egy kislányt. A gyerek könnyű sérüléseket szenvedett, de a felbőszült rokonok meglincselték az autóst a gyermekei szeme láttára: nyílt utcán percekig rúgták, ütötték a már földön fekvő férfit.

A gyilkosság miatt nyolc embert helyeztek előzetes letartóztatásba különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt. A bírósági tárgyalás csaknem másfél évvel ezelőtt, tavaly januárban kezdődött.

Az olaszliszkai emberölés helyszíni tárgyalása  márciusban
Az olaszliszkai emberölés helyszíni tárgyalása márciusban

Az ügyész a május 20-i tárgyaláson életfogytiglani fegyházbüntetést kért az ügy másodrendű vádlottjára, az elsodort kislány édesapjára. A többi vádlott esetében a maximálisan kiszabható büntetést kérték, a fiatalkorúaknál úgy, hogy ezt a fiatalkorúak börtönében töltsék le.

Az ügyészség szerint a bíróság elé állított nyolc ember verte halálra a tiszavasvári tanárt. A vádirat szerint volt, aki nekifutásból rugdosta a már földön fekvő férfit, az elsodort kislány édesapja pedig baltával akarta levágni a fejét. Az orvos szakértő véleménye szerint legalább 40 rúgás és ütés érte a brutálisan agyonvert autós fejét.

A vádlottak valamennyien szóltak az utolsó szó jogán. Az elsőrendű vádlott, az elsodort kislány bátyja bűnösnek vallotta magát. Mint mondta, ő maga sem tudja, hányszor ütötte meg a tanárt, viszont amikor ő elhagyta a helyszínt, Szögi Lajos még élt. A másodrendű vádlott, a gyerek édesapja váratlanul sírva fakadt a tárgyaláson és beismerte bűnösségét. Bocsánatot kért azért, hogy az elmúlt két és fél évben mindenkit félrevezetve ártatlannak vallotta magát.

Az ítélet a fellebbezések miatt várhatóan nem emelkedik jogerőre.