Templomban lőtték le az abortuszpárti nőgyógyászt

2009.05.31. 09:43
A kansasi orvos előrehaladott terhességek megszakítására specializálódott. A merénylet nyomán ismét fellángolhat az abortuszvita az Egyesült Államokban.

George Tillert lakóhelyén, a Kansas állambeli Wichitában lőtte le egy ismeretlen – szemtanúk szerint egy fehér férfi – reggel a templomban. Hatvanhét éves volt.

Az orvos előrehaladott, vagyis több mint húszhetes terhességek megszakítására specializálódott. (Az ekkora magzatok képesek lehetnek a méhen kívül is életben maradni.) A merénylő autóval menekült el a helyszínről. Egy gyanúsítottat már elfogtak – írja a BBC helyi forrásokra hivatkozva.

Tiller régóta fekete bárány volt az abortuszt ellenzők szemében a 70-es évek óta végzett speciális műtétek miatt. Rendszeresen voltak tiltakozások annál a klinikánál, amelynek az igazgatója volt, s amely egyike annak a három kórháznak az Egyesült Államokban, ahol végeznek ilyen késői abortuszműtéteket. Az orvos ellen korábban már több támadást intéztek; 1993-ban rálőttek, de azt a merényletet karsérülésekkel túlélte.

Barack Obama alig két hete tartott komoly beszédet az abortuszról az egyik neves katolikus egyetemen. A tudósítások szerint az elnök azzal próbálja hűteni a vitát (az abortusz az amerikai társadalmat leginkább megosztó kérdések egyike), hogy miközben amellett érvel, hogy maradjon legális, azt is szorgalmazza, hogy a kormány mindent kövessen el a terhességmegszakítások számának csökkentéséért.

Az abortusz ellenzőit azonban feldühítette, hogy Washington ismét központi kormányzati pénzt költ az embrionális őssejtkutatásra és az abortuszpárti családtervezési szervezetek támogatására. Tiller meggyilkolását ugyanakkor az abortuszt ellenző csoportok is elítélték.