Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elfogták az abortuszpárti orvos gyilkosát

2009.06.01. 11:31
Az ismert abortuszellenes aktivistát 96-ban egyszer már letartóztatták, mikor egy pokolgép beindítására alkalmas eszközt találtak a kocsijában. Az abortuszokat végző orvos ellen vasárnap elkövetett gyilkosság megdöbbentette Obamát.

Az amerikai hatóságok letartóztattak egy ötvenegy éves férfit, akit a vasárnap agyonlőtt orvos megölésével gyanúsítanak, közölte Kansas amerikai szövetségi állam rendőrsége vasárnap. A hatvanhét éves, abortuszpárti George Tillert akkor lőtte le gyilkosa, amikor egy templomban istentiszteleten vett részt.

Ismert abortuszellenes aktivista volt

A George Tiller megölésével gyanúsított férfit a három órával a gyilkosság után tartóztatták le Kansasban, egy autópályán. Wichita város rendőrfőkapitánya elmondta, hogy feltehetően emberöléssel, és kétrendbeli súlyos testi sértéssel fogják vádolni, írja a BBC.

A McClatchy amerikai médiacsoport információ szerint a gyanúsítottat Scott P. Roedernek hívják, és a kilencvenes években tagja volt a kormányellenes "Freemen" mozgalomnak, és ismert abortuszellenes aktivistának számít. 96-ban egyszer már letartóztatták, mikor egy pokolgép beindítására alkalmas eszközt találtak a kocsijában, de végül szabadon engedték, mert a bíróság szerint a rendőrök illegálisan kutatták át az autót.

Barack Obama amerikai elnök megdöbbenésének, és felháborodásának adott hangot a gyilkosság hírére reagálva. Közben Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter az abortuszklinikák, és a terhességmegszakítást végző orvosok védelmének erősítésére utasította a rendfenntartó erőket.

Egyszer már rálőttek

Tiller egyike volt azon kevés orvosoknak az Egyesült Államokban, akik vállaltak úgynevezett késői abortuszt is, azaz a 12. hét utáni terhesség-megszakítást. Ráadásul ő vezette az egyiket azon három amerikai magánkórház közül, ahol ilyen beavatkozásokat végrehajtottak.Az orvos épp ezért gyakran vált az abortusz ellen tiltakozók céltáblájává, akik rendszeresen tartottak demonstrációt a férfi wichitai klinikája előtt.

A tiltakozások többször is a tettlegességig fajultak: 1986-ban egy ismeretlen merénylő bombát helyezett el a kórház tetején, ami felrobbant és súlyos károkat okozott az épületben. 1993-ban pedig egy férfi a kórház előtt rálőtt Tillerre, mindkét karján megsebesítve az orvost. A merénylő 11 évnyi börtönbüntetést kapott, Tiller néhány hét alatt felépült.