Tudják, merre kell keresni az eltűnt gépet

2009.06.01. 22:57 Módosítva: 2009.06.01. 23:14
A brazil és a francia mentőalakulatok nagy erőkkel keresik a gépet, miközben az Egyesült Államok műholdas adatokkal segíti a szerencsétlenség helyének meghatározását. Már néhány tucat tengeri mérföld pontossággal tudják, hogy merre keressék a gépet a nyílt tengeren.

Néhány tucat tengeri mérföld pontossággal sikerült körülhatárolni az Atlanti-óceánban azt a helyet, ahol a hétfőn eltűnt francia utasszállító gép lezuhanhatott - közölte hétfő este az Air France légitársaság főnöke.

Pierre-Henri Gourgeon elmondta, a légi katasztrófa nagyjából félúton a brazil és az afrikai partok között következhetett be. Azt azonban nem árulta el, hogy melyik nyugat-afrikai ország partjaitól van a szerencsétlenség helyszíne nagyjából azonos távolságra, mint Brazíliától.

Az Air France Rio de Janeiróból Párizsba tartó 447-es számú járata 228 emberrel a fedélzetén közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban tűnt el, nem sokkal azután, hogy viharzónába került, és automatikus üzenetek érkeztek a gép egyes műszereit érintő sorozatos technikai meghibásodásokról.

Brazil katonai repülőgépek indultak a gép keresésére, a kutatást a brazil haditengerészet három hajója segíti. A mentésben részt vesz öt brazil és két francia repülő, emellett legalább két brazil helikopter is.

Nicolas Sarkozy francia elnök telefonon megköszönte Lula brazil államfőnek a segítséget. Egy francia katonai gép is felszállt Nyugat-Afrikából, és francia hajók is részt vesznek a keresésben. Párizs azzal a kéréssel fordult az Egyesült Államokhoz, hogy műholdas adatokkal segítsen meghatározni a katasztrófa helyszínét.