Illegális lőfegyvereket foglaltak le Nógrádban

2009.06.02. 13:53 Módosítva: 2009.06.02. 14:11
Engedély nélkül tartott lőfegyvereket és lőszereket foglaltak le a Nógrád megyei Dejtár községben, majd a további házkutatások során Balassagyarmaton és a Pest megyei Bagon is, az eljárásban három férfit őrizetbe vettek, az ügy részleteit sajtótájékoztatón ismertette a rendőrség kedden Salgótarjánban.

Múlt hét szerdán névtelen bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy ott egy dejtári családi ház udvarán fegyvereket pakolnak, mondta Némedi Gábor, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója, kedden, a rendőrség sajtótájékoztatóján.

A 48 éves dejtári férfinál tartott házkutatás során a kertben és a kazánházban lefoglaltak egy vadászlőfegyvert, egy házilag átalakított, illetve egy távcsővel ellátott légpuskát, egy riasztó fegyvert, továbbá lőszereket és gázpatronokat.

A férfi kihallgatása után még két helyen tartottak házkutatást. Egy 32 éves balassagyarmati férfi lakhelyén 108 darab különböző lőszert találtak, míg egy 46 éves bagi férfi lakásán két lőfegyvert és 83 darab lőszert foglaltak le.

Az egyik Bagon talált fegyver az elsődleges adatok alapján bűncselekmény tárgyaként körözésben szerepelt, a fegyverre Németország adta ki a körözést, ellenőrzése folyamatban van.

Kiderült az is, hogy a balassagyarmati gyanúsított múlt szerdán egy átalakított légpuskát és több 22-es kaliberű lőszert adott át a dejtári férfinak továbbértékesítésre.

A fegyverek és lőszerek szakértői vizsgálata folyamatban van, és vizsgálják azt is, hogy ezek a tárgyak honnan származnak. A gyanúsítottak elmondása szerint piacon, illetve illegális csatornákon keresztül Szlovákiából vásárolták.

A három férfi egyike szerződéses katona volt, másikuk biztonsági őrként dolgozott. Kisebb súlyú bűncselekmények elkövetése miatt már voltak büntetve, de lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés eddig nem volt a rovásukon.

Dejtáron több fényképet is lefoglalt a rendőrség. Ezeken a 48 éves férfi a Magyar Gárda formaruhájában látható szolgálati fegyverével és vadászlőfegyvernek látszó tárggyal. Az MTI kérdésére Némedi Gábor azt mondta: ezt a vonalat nem vizsgálja a rendőrség.

A három férfi ellen lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntette miatt folytatják az eljárást. Mindhármukat őrizetbe vették, jelenleg szabadlábon védekeznek.