Megtalálták az Air France-gép roncsait

2009.06.02. 22:55 Módosítva: 2009.06.03. 12:04
A gépből egy ülést és néhány alkatrészt találtak az öt kilométer mély óceáni szakaszon. Párizsban gyászszertartáson emlékeznek a 228 - köztük négy magyar - áldozatra.

A brazil védelmi miniszter megerősítette, hogy a brazil légierő gépei az Air France 447-es járatának roncsait találták meg az Atlanti-óceánban. Nelson Jobim a CNN szerint azt mondta, a katasztrófának nincsenek túlélői. A francia hadsereg vezérkara is úgy véli: "nincs kétség", az Air France A330 Airbusének roncsait találták meg. Mindazonáltal Christophe Prazuck vezérkari tiszt szerdán úgy vélekedett, hogy még szükség lesz a katasztrófa hivatalos megerősítésére. 

A gép maradványai - fémrészek és más anyagból készült darabok - öt
kilométer hosszan terülnek el a vízen a Brazíliához tartozó Fernando
de Noronha szigetcsoporttól több száz kilométerre. A brazil védelmi miniszter bejelentése előtt néhány órával a dél-amerikai ország hatóságai közölték: fémdarabokat, egy repülőgépülést és kerozinnyomokat láttak a vízen a brazil partoktól 650 kilométerre északkeletre.

Az óceán csaknem 4800 méter mély azon a részen, ahol a roncsokat
megtalálták.

228-an voltak a gépen

Az Air France 447-es járatán 228 személy, 216 utas, valamint a személyzet 12 tagja utazott. Az Air France hivatalos tájékoztatása szerint az utasok között 126 férfi, 82 nő, hét gyerek és egy csecsemő volt. A gépre az Air France által kiadott utaslista szerint 58 brazil állampolgár szállt föl, emellett 61 francia, 26 német, 9 olasz, hat svájci, öt brit és két szlovák és négy magyar is utazott is a járaton. Az utaslista tanúsága szerint emellett marokkói, holland, lengyel, libanoni, ír, izlandi és fülöp-szigeteki állampolgár is volt az utasok között.

Kedd délutánra kiderült, kik a magyar áldozatok: Gallasz József menedzser, az élettársa, Szarvas Rita konduktor, a Pető Intézet munkatársa, valamint a nő gyermeke és egy 11 éves komlói kisfiú halt meg a katasztrófában. Az A38 honlapján olvasható nekrológ szerint Gallasz a hazai underground élet egyik ismert alakja volt.

11.10-kor érkezett volna Párizsba

Az Air France légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó gépe helyi idő szerint vasárnap este 7 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szállt fel a riói repülőtérről, és hétfő reggel tűnt el a radarok képernyőiről a brazil partok közelében. Az A330 típusú Airbusnak párizsi idő szerint 11 óra 10 perckor kellett volna leszállnia Párizsban, de már reggel 8 órakor nyoma veszett.

A katasztrófa okáról továbbra is csak elméletek vannak. Önmagában a villámlás és a turbulencia ritkán okoz repülőszerencsétlenséget; e két körülményen kívül további tényezők egyidejű összjátéka vezethetett a katasztrófához - mondták el szakértők.

A repülőgépeket ma már úgy építik, hogy ellenálljanak a villámcsapásnak, és rendszeresen érik is villámcsapások a levegőben a gépeket: a statisztika szerint a tengerentúli járatokat átlagosan háromévente egyszer.

Sarkozy is részt vesz a gyászszertartáson

Szerdán délután 4 órakor ökomenikus vallási szertartást rendeznek az áldozatok tiszteletére a párizsi Notre-Dome katedrálisban, amelyen a francia elnöki hivatal közleménye szerint Nicolas Sarkozy francia államfő is részt vesz. Az áldozatok hozzátartozóit és barátait az Air France vezetője, Pierre-Henri Gourgeon személyesen értesíti.

A Párizsi Nagy Mecset közleményben tudatta: szerda délután 2 órakor az iszlám vallás francia tanácsával (CFCM) közös imát tartanak az AF 447-es járat utasainak és személyzetének emlékére.

Magyar áldozatokkal járó repülőbalesetek

  • 1966. november 24. A Kis-Kárpátok fölött lezuhant a Tabszo Bolgár Légiforgalmi Társaság IL-18-as típusú repülőgépe. A fedélzeten 16 magyar utazott, valamennyien életüket vesztették.
  • 1988. december 21. - A Pan Am amerikai légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-ese fölrobbant és a skóciai Lockerbie városára zuhant. A gépen négy magyar is volt. A merényletet a líbiai titkosszolgálat tervelte ki és hajtotta végre. 
  • 1991. május 26. - Thaiföld fölött, húsz perccel a felszállás után felrobbant és lezuhant a Lauda Air osztrák légitársaság egyik Boeing 767-ese. Az áldozatok között két magyar állampolgár is volt.
  • 1993. július 31. - A nepáli hegyvidéken 18 emberrel a fedélzetén lezuhant az Everest Airways repülőgépe, amelyen egy magyar állampolgár is volt.
  • 2001. január 25. - Venezuelában, Ciudad Bolivar közelében lezuhant a Rutaca légitársaság DC 9-es gépe. A fedélzeten tartózkodó 24 személy között volt két, szabadságát töltő 27 éves budapesti fiatal is.