Veszélyes hulladékkal kereskedő maffiózókat fogtak el Olaszországban

2009.06.03. 11:35 Módosítva: 2009.06.03. 11:42
Tizenöt embert, köztük ismert politikusokat és maffiózókat vettek őrizetbe a dél-olaszországi Campania körzetben veszélyes hulladékkal folytatott illegális kereskedés miatt - jelentette szerdán az olasz média.

Olasz szakértők szerint a camorra, az olasz szervezett alvilág nápolyi szárnya egész bűnözőbirodalmat irányít, amelyben az illegális hulladékkereskedés a legjövedelmezőbb üzletág.

"A veszélyes hulladékkal való kereskedés monopóliuma a camorráé. Az északolasz vállalatok harminc éve a camorrával összefonódott közvetítőkön keresztül szabadulnak meg mérgező szemetüktől. A hulladék Campaniában köt ki illegális lerakóhelyeken, és megmérgezi a földeket, ami a daganatos megbetegedések arányának megugrásához vezetett" a térségben - mondta nemrégiben Roberto Saviano író, aki Gomorra című sikerkönyvében több oldalt is szentelt ennek a témának.

A camorracsaládok elleni szerdai razziában további tizenegy személyt is elfogtak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kábítószert árultak Nápoly egyik elővárosában, Scampiában. A rendőrségi akcióban nagy mennyiségű drogot is lefoglaltak.