Atom-tengeralattjáró keresi az Airbust

2009.06.05. 20:28 Módosítva: 2009.06.05. 20:36
A francia védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy atom-tengeralattjárót is küldenek a hétfőn lezuhant Airbus roncsainak felkutatására. A Titanicnál is használt mini-tengeralattjáróval együtt a jövő héten kapcsolódnak be a keresésbe.

Franciaország atom-tengeralattjárót vezényel az Atlanti-óceánnak abba a térségébe, ahol feltételezhetően becsapódott az Air France szerencsétlenül járt repülőgépe. Hervé Morin védelmi miniszter pénteken közölte, hogy a küldetés célja a repülőgép feketedobozainak felkutatása. Az Emeraude a következő héten érkezik meg a térségbe, a brazil partoktól mintegy ezer kilométerre.

Francia bázis Dakarban. Lassan mindent bevetnek a kutatásban
Francia bázis Dakarban. Lassan mindent bevetnek a kutatásban

Korábban azt is bejelentették, hogy a Titanic roncsait is vizsgáló mini-tengeralattjáró is egy héten belül bekapcsolódik a keresésbe. A Nautilus 6 kilométer mélyre képes lemerülni, 1987 és 1998 között többször is járt a Titanic maradványainál, írja az AP.

Az Air France Rio de Janeiróból Párizsba tartó, 447-es számú járata, fedélzetén 228 emberrel, hétfőre virradó éjjel zuhant az Atlanti-óceánba. Az A330 (Airbus) típusú utasszállító roncsait még mindig nem találták meg. A tengeralattjáró nagyon fejlett szonárjainak segítségével próbálja megtalálni a feketedobozokat.

Öt évvel korábban tizenöt napra volt szükség ahhoz, hogy a Vörös-tengerben megtalálják a Flash Air egyiptomi légitársaság szerencsétlenül járt repülőgépének feketedobozait, noha pontosan ismerték a becsapódás helyszínét. A Boeing 737-es gép Sarm-es-Sejk egyiptomi üdülőhelyről Párizsba indult, 148 emberrel a fedélzetén, s feketedobozait ezer méter mélyen lelték meg.

Az Air France pénteken feljegyzésben értesítette pilótáit, hogy a közepes- és hosszútávú utakon használt összes Airbus típusú repülőgépen lecserélik a repülési sebességet mérő szenzorokat a következő hetekben.  

Szakértők közlése szerint az illetékesek komolyan vizsgálják azt az eshetőséget, hogy a sebességmérő műszerek zavara okozta az Airbus katasztrófáját. Elképzelhető, hogy eljegesedtek a szenzorok, ami megzavarta a repülőgép számítógépes rendszereit.

A kutatásirányító bázisnál jártak a hozzátartozók

Az eltűnt Air France-gép utasainak néhány hozzátartozója pénteken megnézhette a kutatásirányító bázist Brazíliában. A tízfős csoportot az ország északkeleti részén lévő Recife városba vitték, ahol beszéltek a kutatásban résztvevő egyik repülőgép pilótájával. Az egyik családtag, Nelson Farias, akinek a fia volt a gépen, még a vizit előtt azt mondta: a saját szemükkel akarják látni, hogyan zajlik a keresés, ez fontos számukra. (Független Hírügynökség)