India vadkender burjánzott a sportcsarnokban

2009.06.05. 14:02
Mintegy 100 millió értékű marihuána-alapanyagot foglaltak le Győrben, egy egykori sportcsarnokban, ahol egy vietnami klán termesztett indiai vadkendert. A rendőrség szerint nem Győrben volt az egyetlen ültetvényük, az ország más településein is béreltek raktárakat, hivatalosan ruhaneműt tárolva ott.

Indiai vadkender ültetvényt lepleztek le Győrben, egy volt sportcsarnokban. Az 1100 tövet tartalmazó ültetvényt vietnamiak termesztették a 400 négyzetméteres épületben. A termesztett marihuána alapanyag szabadpiaci értéke meghaladja a 100 millió forintot.

A győri ültetvényt az a vietnami klán működtette, amelynek tagjai Budapesten és az ország más településein bérelt telephelyeken nevelték az indiai vadkendert. A csoporttal szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság már folytat büntetőeljárást, a klán tizenhét tagja Budapesten előzetes letartóztatásban van.
Az ültetvény ismeretlen vietnami gondozói négy naponta Budapestről érkeztek és általában négy napig dolgoztak a csarnokban. Az indiai vadkender, vagy más néven cannabis termesztésére ideális körülményeket teremtettek, speciális öntöző és szellőző berendezések segítették a droganyagot tartalmazó növény fejlődését. Körülbelül 250 darab 600 wattos izzó biztosította a meleget, amelyhez lopták az áramot az elkövetők. Ily módon havonta 2,5 millió forintot tudtak megtakarítani.

A vietnamiak tavaly novembertől bérelték a csarnokot, s a bérleti szerződés szerint a budapesti székhelyű vietnami cég ruhaneműk és cipők tárolására vette bérbe a létesítményt. Egyszer már szüreteltek Győrben, ezt bizonyítja a 230 kilogramm bezsákolt levél- és szármaradvány, amely a padlástérből került elő.