Szilva nagyságú jég esett Nyíregyházán

2009.06.07. 17:17 Módosítva: 2009.06.07. 18:22
Délután négy óra és fél öt között heves zivatar vonult végig Nyíregyházától északra. A felhők ötcentis jégdarabokat hullattak, mielőtt elhagyták az országot.

Egy olvasónk jelezte, hogy negyed ötkor jégeső verte el a várost és környékét, képet is küldött a dió és szilva nagyságú jégdarabokról. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző szakembere, Polyánszky Zoltán megerősítette a hírt: „Radarmegfigyeléseink szerint 5 centiméteres jégdarabok is hullottak a térségben, rendkívül erős zivatar volt a város északi régiójában.”

Olvasónk, Szenderák György képe
Olvasónk, Szenderák György képe

A zivatarfelhők nyugatról kelet felé vonultak és Nyíregyháza előtt, Szorgalmatos térségében erősödtek meg. Nyíregyházát csak érintették, inkább a várostól északra pusztított a nagy kiterjedésű vihar. Sóstófürdő, Kótaj és Kemecse környéke esett a szaknyelven szupercellának nevezett viharfelhőrendszer közepébe. A felhők öt órára már kelet felé elhagyták az országot.

A legnagyobb károk Kemecsén keletkeztek – mondta az MTI-nek Vegera Istvánné, a kisváros polgármesteri hivatalának dolgozója. Kemecsét nem sokkal 16 óra előtt érte el a vihar, több mint 10 centiméternyi jég zúdult a városra. A jég beverte a lakóépületek nyugati ablakait, s megrongálta az utcán parkoló személygépkocsikat. A mezőgazdasági növényeket és gyümölcsfákat ugyancsak letarolta a jég. A helyi önkormányzat riasztotta a polgárőri szolgálatot, illetve a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól kért segítséget, hogy ideiglenes tető kerüljön a házakra, és felmérjék a károkat. Jelentős károkról érkezett információ Nyírturáról, Nyírbogdányból, Berkeszről, Demecserből és Tiszatelekről is.

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője közölte, hogy a vihar fákat döntött a vasúti pályákra, emiatt felsővezetékek szakadtak le. Görögszállás és Nyíregyháza között vonatpótló autóbuszok beállítására volt szükség, Nyíregyháza és Sóstóhegy között pedig a szabadon maradt egy vágányon csak felváltva haladhatnak a szerelvények. A Nyíregyháza-Miskolc és a Nyíregyháza-Záhony közötti vasútvonalon is gondot okoztak a vezetékszakadások. A MÁV szakemberei azonnal megkezdték a helyreállítást, a munkálatok befejezéséig a két jelentős vasútvonalon akár egyórás késések is előfordulhatnak.

Máshol is voltak viharok

Vasárnap ez volt a második szupercella, az első a Bakony fölött alakult ki, de ott nem estek ekkora jégdarabok. Vasárnap este még az ország délkeleti részén kialakulhat ilyen jelenség, de az utána következő napokban már nem kell számítanunk ekkora viharokra.

Több zalai településén is fákat döntött ki a viharos erejű szél vasárnap délután, az esőzés utakat öntött el. Zalaszentgrót térségében, Türjén és Szalapán nyárfákat döntött ki az erős szél. Az utakra zuhant fákat és ágakat a helyi önkéntes tűzoltók távolították el. Vízátfolyás miatt kértek segítséget a tűzoltóktól Egervárról, a lakihegyi elágazónál ugyanis mintegy 10 méteres sávban hömpölygött a csapadékvíz. Nagykanizsán szintén vízátfolyás és sárfelhordás miatt kérték a tűzoltók beavatkozását, egy lakásban pedig a bezúduló víz okozott kisebb anyagi kárt.