Bajnai: A vihar károsultjai segítséget kapnak

2009.06.08. 08:31 Módosítva: 2009.06.08. 18:56
A vasárnapi vihar 26 településen több mint 3500 ingatlanban okozott kárt Szabolcsban. Nyírbogdányt szinte letarolta a vihar, csak az épületek helyreállításához több mint kétmilliárd forintra lesz szükség. Bajnai Gordon miniszterelnök segítséget ígért.

A vasárnap délutáni tornádószerű viharban hat ház vált teljesen lakhatatlanná, 24 embert kellett ideiglenesen elhelyezni, mondta Pernyák Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. A hatalmas viharban 5 centiméteres jégdarabok is hullottak a térségben, rendkívül erős zivatar volt a Nyíregyháza északi régiójában. Pernyák közölte, az otthon nélkül maradottakat elsősorban rokonok, ismerősök fogadták be.

Nyírbogdányt szinte letarolta a vasárnap délutáni vihar, csak az épületek helyreállításához több mint kétmilliárd forintra lesz szükség. A községben mind az 1050 épület megsérült, ezek főként magánházak, amelyek tetején szétverte a jég a cserepeket, palákat, vagy a hatalmas szél tépte le a tetőszerkezeteket, közölte az önkormányzati vezető.

Ijedtében meghalt egy kisfiú

Egy szívbeteg kisfiú vasárnap belehalt a vihartól való félelembe az észak-vajdasági Csantavéren, a települést letarolta a forgószél. Annyira megijedt, hogy leállt a szíve, s az orvosok, bár fél órán át küzdöttek az életéért, nem tudták megmenteni."Olyan hangja volt a viharnak, mint amikor negyven kamiont egyszerre túráztatnak. A főutcán ereszkedett le, és sodort maga előtt mindent. Olyan erővel fújt, hogy 60-70 négyzetméteres palatetőket emelt le, és dobott át a szomszéd portájára. Én még ilyet nem láttam soha" – nyilatkozta a Magyar Szónak Zabos Árpád, a csantavéri helyi közösség elnöke.

Hozzátette, egy ház életveszélyessé vált, az ott lakó kilenc embert ideiglenesen az általános iskola tornatermében helyezték el. A település polgármestere elmondta, a magánházak zömének nincs biztosítása, a helyiek abban reménykednek, hogy katasztrófa sújtotta településsé nyilvánítják az illetékesek Nyírbogdányt, és így kaphatnak valamilyen mértékű kártérítést.

Bajnai segítséget ígért

A kormány minden károsultnak segítséget akar nyújtani a viharkárok helyreállításához, jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök Nyírbogdányban hétfőn, ahol a helyszínen tájékozódott a vasárnapi természeti csapás következményeiről. A kabinet szerdai ülésén hoz határozatot, és a rendelet alapján előleget utalnak ki a rászoruló családoknak, az előleget a helyi önkormányzatok fizetik majd ki, mondta a kormányfő.

A miniszterelnök arról is szólt, hogy a középületek helyreállításához az önkormányzatok a regionális vis maior alapból kapnak előleget.

Bajnai Gordon szólt arról is, hogy a bajba jutottaknak csak a fele rendelkezik biztosítással, nekik a biztosítójuk segít, és erről már hétfőn egyeztetett is Trunkó Barnabással, a biztosítók szövetségének elnökével. A kormányfő - mint mondta - ígéretet kapott arra, hogy soron kívül mérik fel a biztosítók a károkat, és remélhetőleg soron kívül fizetnek is.

A mezőgazdasági károk enyhítéséről a miniszterelnök azt közölte, arra kéri Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, hogy az aszálykárokkal együtt kezeljék a jégverés okozta mostani ültetvénykárokat is.

Ideiglenes megoldás

A Nyíregyházától 16 kilométerre fekvő Nyírbogdányban hétfő délelőtt 12 tűzoltóság szakemberei dolgoztak, a szabolcsiak mellett berettyóújfalui és tiszaújvárosi egységek is igyekeztek ideiglenes tetőt húzni fóliából a házakra. A polgármester szerint egész éjjel folyt a munka, de eddig csak 250 házat tudtak lefedni, további fóliát várnak a munkálatokhoz, mert a vasárnap kiszállított már fogyóban van.

Az önkormányzati vezető szerint a határ is siralmas, minden ültetvényt tönkretett a jég és az orkánszerű szél, alig lesz valami bevételük ősszel a nyírbogdányi mezőgazdasági termelőknek.

A hatalmas károkat elszenvedett Kemecsét nem sokkal vasárnap 16 óra előtt érte el a vihar, több mint 10 centiméternyi jég zúdult a városra. A jég beverte a lakóépületek nyugati ablakait, és megrongálta az utcán parkoló autókat. A mezőgazdasági növényeket és gyümölcsfákat ugyancsak letarolta a jég.

A helyi önkormányzat riasztotta a polgárőri szolgálatot, illetve a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól kért segítséget, hogy ideiglenes tető kerüljön a házakra, és felmérjék a károkat. Jelentős károkról érkezett információ Nyírturáról, Nyírbogdányból, Berkeszről, Demecserből és Tiszatelekről is.

Bár Szabolcsban okozta a legnagyobb károkat a vihar, azért a Bakonyban és több zalai településen is pusztított.