7011 ház sérült meg a szabolcsi viharban

2009.06.10. 10:24 Módosítva: 2009.06.10. 13:41
A nap végére várhatóan mindenki hazamehet, a kormány azoknak is segítséget ígér, akiknek nincs biztosításuk. Az ültetvényeket 37 ezer hektáron tette tönkre az ítéletidő.

Nem volt újabb kárbejelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, így véglegesnek tekinthető, hogy 7011 épület sérült meg a vasárnapi viharban, közölte Pernyák Sándor, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. 6850 épület magántulajdonban van, 149 önkormányzati, 12 pedig egyházi.

Szerda reggelig ideiglenesen már lefedték fóliával azokat a házakat, amelyek teteje a legsúlyosabban sérült. A kisebb mértékben károsodott, a szél által megbontott és jégverte épületek vannak hátra (körülbelül 650), ezekkel a munkálatokkal szerdán végezni szeretnének.

Az életveszélyessé vált házak közül egy kivételével már valamennyit ideiglenesen helyreállították a tűzoltók, az ott lakók visszaköltözhettek otthonukba.

A viharkárt szenvedett 33 szabolcsi településen a megye hivatásos és önkéntes tűzoltói dolgoznak, akiknek a munkáját segítik a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Hajdú-Bihar megyei egységek is, valamint a Budapesti Különleges Rendeltetésű Mentőszolgálat tagjai.

Kormányzati segítséget várnak

A kárt szenvedett településeken nagy a várakozás a miniszterelnök által Nyírbogdányban bejelentett kárenyhítési támogatással kapcsolatban, amelyről szerdán dönt a kormány.

A károsultak több mint a felének ugyanis nincs biztosítása, ráadásul a többség a mezőgazdaságból él, az ültetvényeket 60-100 százalékos mértékben tönkretette az ítéletidő, az eddigi felmérések szerint 37 ezer hektáron.

A lakosságtól és cégektől egyaránt várnak adományokat a legrászorultabb családoknak. A számlaszám: 11744003-15402549-06530000.

Az időkép.hu-n olvasható összefoglaló szerint az óriási károkat okozó ciklon egy hullámzó frontrendszerről szakadt le, meleg, nedves, igen labilis levegő áramlott a Kárpát-medence térségébe. A Balaton térségében egy szupercellát, a Mátra lábánál pedig egy úgynevezett görgőfelhőt fényképeztek le.

A gólyákat sem kímélte

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) beszámolója szerint a gyűrűzésre váró gólyák fészkeit is megtépázta a vihar. A MME munkatársait több helyszínre hívták. Egy felnőtt példány kizuhant a fészkéből, és áramütést szenvedett, az áramszolgáltató daruskocsija segítségével sikerült lehozni.