Bencze utasítására nem mutatják be a gyorshajtás bizonyítékát

2009.06.10. 13:03 Módosítva: 2009.06.10. 13:03
Magyar állampolgárokat diszkriminál a magyar rendőrség. Helyszíni bírságolásnál a gyorshajtók nem nézhetik meg a bizonyítékot, kivéve, ha külföldiek. Ők azért, mert a rendőrök nem beszélnek nyelveket, úgy pedig nehéz elmagyarázni a jogsértést a gyorshajtónak.

Hátrányosan megkülönbözteti a magyar állampolgárokat a rendőrség, állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman egy állampolgári panasz alapján indított vizsgálatot a rendőrség azon gyakorlata ügyében, hogy helyszíni bírságoláskor csak a külföldi állampolgároknak mutatják be a gyorshajtást bizonyító felvételeket, magyar állampolgároknak ezt megtagadják.

Szabó Máté vizsgálatában megállapította, hogy a kérdést nem jogszabály, csak az Országos Rendőr-főkapitnyság belső utasítása szabályozza.

Az ombudsman kérdésére Bencze József azzal indokolta a diszkriminatív utasítást, hogy a felvételeket csak a rendőrautóba beülve lehet megnézni, illetve, hogy a felvétel visszatekercselése problémás, véletlenül törlődhet, ráadásul a rendőrök addig nem tudnak mérni, amíg a felvételt nézik.

Tájékoztatása szerint a külföldiek azért nézhetik meg mégis a felvételeket, mert a rendőrök nyelvismeret híján nem tudják elmagyarázni nekik a jogsértést, ennél pedig már a felvételek megmutatása is egyszerűbb.

Szabó Máté válaszul tájékoztatta a rendőrséget, hogy a vádlottaknak a magyar jogrend szerin joguk van megismerni az ellenük felhozott bizonyítékokat. Erre ugyan a jelenlegi rendszer is lehetőséget ad, de csak akkor, ha helyszíni bírság helyett szabálysértési eljárás indul, mely során akár a helyszíni bírság tízszerese is kiszabható. Azaz, ebben az esetben is nyilvánvalóan sérülnek a magyar állampolgárok jogai.

"A helyszíni bírság elfogadása, az eljárás alá vont személy erről szóló döntése nem befolyásolható, nem korlátozható azzal, hogy a rendőrség bármilyen technikai jellegű okra hivatkozva, kifejezett kérés ellenére sem mutatja be bizonyítékait" - foglalta össze közleményében Szabó, megállapítva, hogy a rendőrség eljárása sérti a szabálysértésekről szóló törvény rendelkezéseit és a tisztességes eljáráshoz való jogot.