Egy zsák kincset találtak Nagysuránynál

2009.06.10. 17:08
Valóságos kincset - 4,5 kilónyi, XVIII. századból származó pénzérméket - talált az Érsekújvári járásban fekvő Nagysurányhoz (Surany) tartozó Egyháznagyszegben(Kostolny Sek) egy házépítő május végén. A férfi a Nyitra menti Múzeumhoz fordult, amelynek munkatársai jelenleg is tisztítják az érméket.

"A több mint 1700 érméből eddig mintegy tízet sikerült megtisztítanunk. Ezek az 1704-1707-es időszakra datálható II. Rákóczi Ferenc-féle felkelés korából származó rézpolturák. Egyelőre nem tudjuk megerősíteni, hogy valamennyi érme hasonló, de valószínű" - mondta Vladimír Bíros, a nyitrai múzeum munkatársa.

Az érméket Körmöcbányán verték, amiről a KB jelzés tanúskodik. Egy poltura két garast, illetve másfél krajcárt ért. "Rákóczinak nem volt sok pénze, sokáig háborúskodott a Habsburgokkal. A rézpénz akkoriban nem volt nagy érték, sajátos, hogy valaki elásta őket" - vélte Bíros, aki szerint a pénzérme mai ára a numizmatikai piacon 5 euró körül mozoghat.

A múzeumi szakértő elmondta, hogy a megtalálót a lelet értékének 5 százaléka illeti meg. Az érmék további sorsáról a szlovák műemlékvédelmi hivatal dönt, valószínűleg a Nyitra menti Múzeumba vagy a nagysurányi városi múzeumba kerülnek.

"Ilyen lelet - főként ekkora mennyiségben - nem gyakran kerül elő, talán húszévente. Érdekes, hogy Nyitra megyében legutóbb szintén Egyháznagyszegen bukkant elő hasonló lelet 1981-ben. Akkor egy sírásó talált a temetőben dolgozva Luxemburgi Zsigmond király idejéből, 1450 tájáról származó quartingokat (fityingeket).

A Rákóczi korabeli polturákat a falu közepén, egy ház udvarában álló árnyékszék alatt találták meg, amelynek helyére a tulajdonos melléképületet akart építeni. Az alapok kiásásakor talált rá egyméteres mélységben a csengő tárgyakra. Az érméket rejtő kerámiaedény az ásáskor összetörött.