Mozgalmas időjárásra számíthatunk

2009.06.10. 10:30 Módosítva: 2009.06.15. 17:04
Mozgalmas időjárásra számítunk, hidegfront éri el csütörtökön az országot: nem hoz erősebb lehülést, de záporok-zivatarok kísérik, jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ma sem lesz eseménytelen az időjárás: a több-kevesebb napsütés mellett főként nyugaton erősödik a felhőzet, elszórtan zápor-zivatar várható. Délután 26-31 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a déli területeken kánikula várható, az északnyugatin 26 fok alatt marad. A legmagasabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18 fok között lesz.

Csütörtökön kezdetben sok napsütés várható, déltől a hidegfront hatására Nyugat-Magyarország felé sűrűsödik a felhőzet, jégeső is előfordulhat. 25-30 fok közötti lesz a legmagasabb érték, az északnyugati részeken ismét 26 fok alatt marad. Az északnyugati szél több felé megerősödik, és a zivatarok környezetében viharos lökések kísérik.

A front átvonul fölöttünk péntekre: északkeleten lesz szórványosan zápor-zivatar. A front után néhány nappal mérséklődik a hőmérséklet. Pénteken és szombaton 21 és 26 fok között várható a legmagasabb érték.

Kiadták az UV-B-riasztást

Csütörtökön erős, 7,6-os UV-B sugárzás várható - a keleti és délkeleti országrészek kivételével - minden régióban, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) visszavonásig riasztást adott ki.

Arra hívják fel a szabadban tartózkodók figyelmét, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás okozta leégés ellen, mivel normál bőrtípusnál már akár negyedóra után is keletkezhet bőrpír. Kérik továbbá, hogy 11 és 15 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak fényvédő krémet, viseljenek kalapot, UV-szűrős napszemüveget, a melegben fogyasszanak sok folyadékot, és a gyermekeket különösen óvják a káros sugárzástól.