Kidobta ebét az ablakon, öt hónapot kapott

2009.06.10. 18:18
Állatkínzásért öt hónapot kapott egy budapesti férfi, aki kidobta kutyáját az első emeletről. Az eset még karácsonykor történt, az állatvédőket a környékbeliek értesítették. A nyílt lábtörést szenvedett ebet a Noé Állatotthon Alapítvány műttette meg és vette magához. A május végi ítélet ellen a férfi fellebbezett, így az ítélet nem jogerős - tájékoztatott szerdai közleményében az alapítvány.

Többen is látták, hogy egy XIII. kerületi férfi kidobta idős ír szetterét első emeleti lakásuk ablakán karácsonykor. A gazda lement ellenőrizni, hogy az állat elpusztult-e, de mivel még életben volt, a közeli parkba húzta át, majd magára hagyta.

Mayát végül az egyik szomszéd vitte az ügyeletre: az állatorvosi vizsgálat nemcsak vérző sebet, sérült ínszalagokat és nyílt törést állapított meg az elhanyagolt állaton, hanem korábbi bántalmazásra utaló nyomokat is - derül ki a Noé Állatotthon Alapítvány szerdai közleményéből.

Az állatvédők tájékoztatása szerint a kutya ezután visszakerült gazdáihoz, akik azonban nem akarták elvégeztetni a szükséges műtéteket. A Noé Állatotthont ekkor értesítették a környékbeliek. Az alapítvány felajánlotta, hogy saját költségére elvégezteti az operációkat. Ezt is megtagadták a tulajdonosok, ezért az állatvédők a rendőrséghez fordultak, és csak így tudták Mayát gondozásukba venni. Az alapítvány állatkínzás miatt feljelentést tett.

Az ügy tárgyalását május 28-ára tűzték ki a Fővárosi Bíróságon, a férfi öt hónap letöltendő szabadságvesztést kapott. Fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.