Újabb 13 holttestet emeltek ki az Atlanti-óceánból

2009.06.10. 08:17 Módosítva: 2009.06.10. 08:17
Újabb tizenhárom holttestet találtak meg és emeltek ki az Atlanti-óceánnak abban az övezetében, ahol az Air France repülőgépe lezuhant. Ezzel 41-re emelkedett a megtalált áldozatok száma - jelentette be egy brazil katonai szóvivő.

Az Air France francia légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó 447-es számú járata május 31-én éjszaka tűnt el viharos időjárási körülmények között, fedélzetén 228 emberrel, köztük négy magyarországi és egy szlovákiai magyar utassal.

A holttesteket a Brazília partjaitól 360 kilométerre fekvő Fernando de Noronha szigetre szállítják előzetes azonosításra, majd a part menti Recife városba viszik tovább, hogy a szakértők DNS-tesztek és fotók alapján kétséget kizáróan megállapítsák az áldozatok személyazonosságát. Kedden két helikopterrel el is szállították az első tizenhat holttestet a szigetre.

A kutatást végző brazil és francia hajók az Airbus több tucatnyi alkotóelemét és több száz egyéb tárgyat is kifogtak már a vízből. Hétfőn egy brazil hadihajó megtalálta és partra vitte a gép farokrészének egy darabját, a csaknem teljesen épen maradt függőleges vezérsíkot is. A roncsdarab azért fontos, mert a gép még hiányzó fekete dobozai a farokrész közelében találhatók, így hozzávetőlegesen leszűkíthető a keresés helye.

Az idő sürget, mert a fekete dobozok jeladói csupán három-négy hétig bírják, ha lemerülnek a telepek, a hatezer méteres mélység örökre magába zárhatja a katasztrófa lehetséges okait rejtő szerkezeteket.