Vízbefojtós kínzással gyanúsítanak hat londoni rendőrt

2009.06.10. 13:30
A túlbuzgó nyomozók két drograzzia során alkalmaztak tiltott módszereket.

Felfüggesztették a londoni városi rendőrség hat tisztjét, mert a gyanú szerint meg nem engedhető vallatási módszereket alkalmaztak. Az ügyben a Független Rendőri Panasztestület (IPCC) vizsgálódik, de szűkszavú közleményük nem tért ki a részletekre, írja a BBC.

A brit sajtó értesülései szerint ugyanakkor a túlbuzgó rendőrtisztek kínozták a gyanúsítottakat, az egyikük fejét a víz alá nyomták, megfojtását szimulálva. A gyanúsítottak ellen egyik társuk tett feljelentést, amikor egy belső vizsgálat során értesítette a városi kapitányság szakmai standardok igazgatóságát (DPS).

Az esetek még tavaly novemberben történtek London északi, Enfield kerületében két drograzzia során. A DPS vizsgálatot indított, mait áprilisban zárt le azzal, hogy átadta az ügyet a rendőri jogsértések vizsgálatára életre hívott, nagyhatalmú civil testületnek, az IPCC-nek.

A testület egyelőre csak annyit közölt, hogy tapasztalt nyomozójuk vezetésével vizsgálják az ügyet. A Scotland Yard szóvivője is elzárkózott a nyilatkozattól, mint mondta, a folyamatban lévő eljárás idején "nem lenne helyénvaló következtetéseket levonni".

A BBC jelentése szerint az enfieldi rendőrkapitányt időközben áthelyezték. A rendőrség ezt a döntést sem kívánta indokolni.