Tömeges sertésinfluenza-fertőzés Düsseldorfban

2009.06.11. 09:54 Módosítva: 2009.06.11. 10:49
27 iskolást fertőzött meg a sertésinfluenza a németországi Düsseldorfban. Azt nem tudni, hogy a városi japán iskola diákjai jártak-e külföldön. A Mexikóból indult járvány első, Mexikón kívüli önálló fertőzési góca Japánban alakult ki.

27 iskolás fertőződött meg az A/H1N1 típusú, hivatalosan új influenzának nevezett sertésinfluenzával a németországi Düsseldorf egyik iskolájában, jelentették be a helyi egészségügyi hatóságok.

Az eddigi legkoncentráltabb európai fertőzésgóc a város japán iskolájában alakult ki. Az iskolát bezárták, a gyerekeket karanténba zárták.

A híradások arról nem szólnak, hogy a tanulók mikor és hogyan fertőződtek meg, így nem tudni, hogy jártak-e fertőzött területen. A sertésinfluenza Mexikóból indult, elsőként Japánban alakult ki önálló fertőzési góc máshol a világon.

Hongkongban ennél is tovább mentek, 12 iskolás megbetegedése után két hétre minden iskolát és óvodát bezártak. Ülésezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. Tekintettel arra, hogy Ausztráliában - ahol most tél, azaz influenzaszezon van - is már önálló gócban terjed a vírus, elképzelhető, hogy elrendelik a legmagasabb, hatodik szintű riasztást, azaz a sertésinfluenzát immár hivatalosan is világjárvánnyá minősítik.

A BBC beszámolója szerint az áprilisban indult járvány nyomán immár a világ 74 országában regisztráltak fertőzéseket, ennek ellenére a WHO eddig nem akarta világjárvánnyá minősíteni a sertésinfluenzát. Miután azonban Ausztráliában is több mint 1200 esetet regisztráltak, változhat az álláspont.

A járványban eddig 141 halálesetet regisztráltak 27 737 fertőzés mellett. A legtöbb fertőzöttnél a betegség szokványos lefutású. Az, hogy adott esetben a WHO emeli a riasztási szintet, nem jelenti feltétlenül, hogy a vírus veszélyesebbé vált volna, írja a BBC. Ellenben hozzájárulhat a megelőző intézkedések felgyorsításához.