Venezuela betiltotta a Coke Zerót

2009.06.11. 10:24 Módosítva: 2009.06.11. 13:28
Hugo Chavez kormánya arra hivatkozik, hogy az üdítő káros az egészségre. A Coca Cola mexikói palackozója kétszáz százalékos növekedést várt volna a Zero bevezetése után az alacsony kalóriatartalmú üdítők piacán.

Venezuela amerikaellenes kormánya betiltotta a Coke Zerót, mivel szerintük az üdítő káros az egészségre, jelenti a Reuters. „A készleteket vissza kell hívni a boltokból, hogy a lakosság egészségét megőrizzük" - jelentette ki Jesus Mantilla egészségügyi miniszter, de arról nem beszélt, pontosan hogyan is árt meg a mesterséges édesítőszereket tartalmazó Coke Zero.

Kétszáz százalékos növekedést vártak

Az üdítőt április óta forgalmazzák az országban, és a Coke-italok mexikói palackozóüzemének vezetője akkor azt nyilatkozta, hogy az alacsony kalóriatartalmú üdítők piacán kétszáz százalékkal szeretnék növelni a részesedésüket. A kormány döntését sem a Coca-Colától, sem a mexikói palackozóüzemtől nem kommentálták.

Hugo Chavez antikapitalista politikája ellenére Venezuela Latin-Amerika egyik legamerikanizáltabb országa: népszerűek az amerikai gyorsétteremláncok, a plázák és a baseball. A venezuelai kormány viszont idén több amerikai üzemet államosított, lefoglaltak egy rizsfeldolgozót, egy tésztagyárat, és a Pfizer nevű gyógyszercég helyi érdekeltségére is rátennék a kezüket.