Lezárták a Jozef Rohác elleni nyomozást

2009.06.12. 22:50 Módosítva: 2009.06.12. 22:50
Ügyvédje szerint lezárta a Jozef Rohác elleni nyomozást a rendőrség, és az eddigi bizonyítékok alapján vádemelést tett az ügyészségen a magyarországi robbantásokkal gyanúsított szlovák férfi ellen.

Lezárta a Jozef Rohác elleni nyomozást a rendőrség, és az eddigi bizonyítékok alapján vádemelési javaslattal élt az ügyészség felé, mondta Baranyi Róbert, a szlovák férfi ügyvédje pénteken az MTV Híradójában.

Az ügyvéd elmondta, hogy a rendőrség úgy zárta le a Jozef Rohác elleni nyomozást, hogy 2009-ben már nem is nagyon tudott nyomozni, hiszen ez egy régi ügy, nehéz felderíteni, ennek ellenére, a meglévő bizonyítékok alapján vádemelési javaslattal küldte tovább az ügyészségre az anyagot.

Jozef Rohácot emberölési kísérlettel gyanúsítják, emiatt adták ki Magyarországnak a cseh hatóságok. A szlovák férfit azzal gyanúsítják, hogy 3,5 kilogramm plasztik robbanóanyag felhasználásával távirányítású szerkezetet készített, és közreműködött abban, hogy azt 1997. június 3-án rögzítsék egy parkoló Bentley alvázára a főváros XVIII. kerületében, a Tulipán utcában.

A robbanószerkezet elhelyezésének célja a rendőrség szerint Seres Zoltán vállalkozó meggyilkolása volt, de a felerősítésre szolgáló mágnes gyengének bizonyult, a szerkezet a gépkocsi indulásakor leesett, így nem következett be a robbanás. (Serest két évvel később Tahitótfaluban autójában géppisztollyal agyonlőtték, az elkövető személye nem ismert.)

Jozef Rohác neve felmerült korábban több, az 1990-es évek végén Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel kapcsolatban is. Rohác neve szóba került az Aranykéz utcai merénylet kapcsán is, ám emiatt korábban nem adtak ki ellene elfogatóparancsot.