Nem találják a tomboló viharban az óceánba veszett utasokat

2009.06.12. 11:57
Újabb három holttestet emeltek ki az Atlanti-óceánból abban a körzetben, ahol az Air France utasszállító repülőgépe valószínűleg lezuhant. A térségben tomboló zivatarok nagyon megnehezítik a keresést, a hatóságok már azt fontolgatják, hogy abbahagyják az áldozatok kutatását.

A francia légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó járata pünkösdhétfőn tűnt el az óceán felett, fedélzetén 228 emberrel, köztük négy magyar állampolgárral és egy szlovákiai magyarral.

Eddig 44 áldozatot találtak meg - jelentette be egy brazil katonai szóvivő. Az újabb három holttest megtalálását Ramón Cardoso, a brazil légierő tábornoka jelentette be csütörtökön. Arról nem beszélt, hogy női vagy férfi halottakat emeltek-e ki az óceánból. A tengeri áramlatok, amelyek eddig a nyugat-afrikai Szenegál partjai felé sodorták a roncsokat és a holttesteket, most megfordultak, és közelebb hozhatják a maradványokat ahhoz a körzethez, ahol a francia és brazil keresőegységek pásztázzák az óceánt - mondta a tábornok.

A repülőgép maradványainak kiemelése és a tetemek összegyűjtése egyre nehezebb a térségben tomboló zivatarok miatt, ezért nem valószínű, hogy az összes áldozatot meg fogják találni. Felmerült, hogy a brazil légierő június 19-én leállítja a keresést, erről a jövő héten döntenek. A brazíliai Recife igazságügyi orvostani intézetében eközben megkezdődött az oda szállított 16 holttest azonosítása. A többi megtalált halott még a szerencsétlenség feltételezett helyszíne közelében lévő Fernando de Noronha szigetén van, ott végzik el az első vizsgálatokat az áldozatokon. A hét végéig ezeket a holttesteket is átszállítják a brazíliai kikötővárosba.

Az óceán mélyén ezalatt egy francia tengeralattjáró folytatta a gép adatrögzítőinek, az úgynevezett fekete dobozoknak a keresését. Az adatrögzítők segítségével lehetne megállapítani, pontosan mi történt a viharzónába került A330 (Airbus) típusú repülőgéppel. A szerencsétlenség okát egyelőre csak találgatják. A lehetséges magyarázatok között szerepel, hogy légörvény törte szét a gépet, villámlás vagy a sebességmérők rendellenes működése, esetleg a rakomány elmozdulása okozta a katasztrófát, de a merénylet lehetőségét sem zárták még ki teljesen a francia hatóságok.