Pár perc alatt leéghetünk hétfőn

2009.06.14. 16:20
Újabb riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap, az OMSZ a hétfőre várható extrém értékű, 8,1-es erősségű UV-B sugárzásra figyelmeztet.

Az északkelet-magyarországi, a dél-dunántúli és dél-alföldi országrészben az UV-B sugárzás elérheti hétfőn a 8,1-es extrém értéket, figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. A riasztás szerint a legmagasabb, vörös szintű a veszélyjelzés.

kanikula

Az ország északkeleti régiójában lesznek felhőátvonulások, de ahol hosszabb-rövidebb ideig kisüt a nap, az UV-B index ugyancsak meghaladhatja az extrém sugárzás határértékét. Az ország többi részén várhatóan gyengébb lesz a káros ultraibolya sugárzás.

Normál bőrtípusnál már 15 perc napon tartózkodás esetén is fájdalmas bőrpír keletkezhet, 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, és a szabadban tartózkodóknak később is ajánlatos fényvédő krém használata.

További információk a met.hu/hunalarm weboldalon olvashatók.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legutóbb csütörtökre adott ki riasztást a várható 7,6 os UV-B sugárzás miatt, majd ezt a sugárzás értékének csökkenése miatt péntekre visszavonták.