Rákgyógyszerrel bizniszeltek

2009.06.15. 12:22 Módosítva: 2009.06.15. 12:24
Illegálisan megszerzett onkológiai gyógyszerekkel üzletelt a rendőrség gyanúja szerint egy váci férfi. A nyomozás befejeződött, az ügyészség vádat emelt ellene és öt segítője ellen.

Vádat emelt az ügyészség az ellen a férfi ellen, aki a gyanú szerint körülbelül 24 millió forint értékben üzletelt onkológiai gyógyszerekkel, jelentette be Balogh Róbert őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának munkatársa a rendőrség hétfői sajtótájékoztatóján.

A váci orvoslátogató ellen 2007 márciusában kezdtek nyomozni. A rendőrök Szegeden fogták el csaknem négymillió forint értékű gyógyszerszállítmány átadása során és később további körülbelül 20 millió forintnyi olyan gyógyszerkészítményt is találtak, amely szintén hozzá köthető. Elfogásakor az orvoslátogató két orvos társaságában volt, ők is gyanúsítottjai lettek az ügynek.

A rendőrség szerint a férfi kapcsolatait kihasználva 2006 tavaszán megállapodott az ország különböző kórházaiban dolgozó ismerőseivel, hogy különféle, törvénytelenül megszerzett, onkológiában használatos vényköteles gyógyszereket adnak el neki. A férfi a megszerzett gyógyszert nagy haszonnal értékesítette.

A kórházi dolgozók - orvosok és egy gyógyszerész - a rendőrség szerint több módon jutottak hozzá a gyógyszerekhez a nyilvántartási rendszerek kisebb hibái miatt. A tulajdonukba beteg vagy hozzátartozói által visszahozott, a kórházi osztályon lejárt szavatosságú, az osztályon fel nem használt, a gyógyszergyártó cégek által kipróbálás céljára adományozott, vagy a beteg testsúlyához képest magasabb testsúlyra rendelt, így a beteg kezeléséhez szükségesnél nagyobb mennyiségű gyógyszerek jutottak.

Az orvoslátogató férfi és egy társa ellen a VIII. kerületi ügyészség vádat emelt jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett orgazdaság miatt. Három kórházi segítőt jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett sikkasztással vádol az ügyészség. Egy embert pedig jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett orgazdaság kísérletével vádolnak.