Tarra nyírták a zenészeket a tálibok egy lagzin

2009.06.15. 15:35
Tálib harcosok megvertek öt zenészt, simára borotválták a fejüket, majd egy éjszakára fához kötözték őket, mert muzsikáltak egy lakodalomban - közölte hétfőn újságírókkal egy falusi törzsi elöljáró.

Javában tartott a lagzi, amikor tálibok egy csoportja az ünnepség helyszínére érkezett, megragadta az öt zenészt, alaposan elpáholta őket, és széttörte hangszereiket.

Megeskették őket a falubeliek jelenlétében, hogy soha többé nem muzsikálnak, nem dalolnak lakodalmakban, majd egy éjszakára fához kötözték őket, hogy "jól megjegyezzék a leckét" - mondta el annak a kelet-afganisztáni falunak az elöljárója, ahol az eset történt.

Amíg ők voltak Afganisztán urai (1996-2001), az iszlamista tálibok tiltották a zenét, mondván, hogy ellentétes az iszlámmal. 2001-ben elűzte a tálibokat a hatalomból és az országból belső ellenségeik és az amerikai erők koalíciója, de csakhamar visszatértek az ország keleti és déli térségeibe.

Rendszeres fegyveres támadásokat intéznek azóta állami tisztségviselők, rendőrök és a katonák ellen, valamint az Afganisztánban állomásozó külföldi katonai erők ellen. Megrohannak időnként olyan iskolákat is, amelyekben lányokat oktatnak, s le-lecsapnak mindenféle intézményre, ahol olyan tevékenység folyik, amely szerintük ellentétes az iszlámmal.