Ötvennégy év után került elő az eltűnt kétéves

2009.06.18. 09:34
1955-ben Marilyn Damman az utcán hagyta két kisgyerekét, míg betért a pékségbe. Kisfia sosem került elő. DNS-teszt bizonyíthatja, hogy most megkerült a gyerek.

Fél évszázados eltűnési ügy oldódhat meg az Egyesült Államokban, ha bebizonyosodik, hogy a michigani John Robert Barnes valóban nem más, mint a kétéves korában nyomtalanul eltűnt Steven Damman. A CNN szerdai cikkében azt írja, hogy 54 év után megkerült egy Long Island-i pékség elől eltűnt kisfiú – legalábbis azt állítja magáról egy michigani férfi, hogy ő lehet Jerry és Marilyn Damman kisfia, Steven.

1955-ben Marilyn Damman az utcán hagyta két kisgyerekét, míg betért a pékségbe. Amikor kijött a boltból, a gyerekeknek – a kétéves kisfiúnak és babakocsiban fekvő kishúgának, Pamelának – nyoma veszett. A keresés csak részben vezetett eredményre: a babakocsi, benne a sértetlen kislánnyal, pár sarokkal odébb meglett, de a kisfiú soha nem került elő, hiába keresték több ezren, hosszú időn át.

A nagy visszhangot keltő rejtélyes eset végül a megoldatlan eltűnési ügyek közé került, a család pedig New York államból Iowába költözött – az apa jelenleg is ott él egy farmon.

Fél évvel ezelőtt egy ismeretlen férfi jelentkezett a nassaui rendőrségen azzal, hogy olyan hiteles bizonyítékai vannak, amik alapján nagy valószínűséggel kijelenthető: köze lehet az ötvenéves eltűnési ügyhöz. A rendőrség az FBI-nak átadta az ügyet, a szövetségi nyomozók DNS vizsgálatot rendeltek el.

A rendőrség szerint elképzelhető, hogy John Robert Barnes és az eltűnt kisfiú valóban egy és ugyanaz a személy, írja a CNN legutóbbi cikke. Barnes ugyanis kapcsolatba lépett húgával, Pamelával, és saját költségére már elvégeztetett egy összehasonlító DNS vizsgálatot, és a teszt azt valószínűsítette, hogy ők ketten testvérek.

Az FBI egyelőre nem kommentálta a legújabb híreket, várják a saját DNS-tesztjük eredményét. Jerry Damman, az apa, a CNN-nek azt mondta, hogy sosem adta fel a reményt, bár ennyi év után az esély kétségkívül minimálisra csökkent. Már őt is megkeresték a hatóságok, de DNS-mintát még nem kértek tőle.