Horogkeresztek az égő házon

2009.06.19. 11:16 Módosítva: 2009.06.19. 11:16
A nyíregyházi kertvárosban álló lakatlan házban nyitott szelepű gázpalack égett, a nyári konyhában a tűzoltók marmonkannát találtak. Az utcában ez az egyetlen ház, aminek roma a tulajdonosa.

Leégett egy lakóház és a mellette álló nyárikonyha Nyíregyháza Borbánya nevű kertvárosi területén. A tűzoltókat éjszaka a szomszédok riasztották. A felújítás alatt álló vályogházban senki nem lakott.

A vályogházra valaki fehér horogkereszteket festett. Az oltást végző csoport parancsnoka az Indexnek elmondta: biztos, hogy gyújtogatás történt, a szobában nyitott szelepű égő gázpalackot, a nyárikonyhában marmonkannát találtak.

Az Index értesülése szerint a Szőlő utcában egyedül ennek a háznak cigány a tulajdonosa. Az illető befektetési céllal vásárolhatta meg az utca legkisebb épületét, és azért kezdte el felújítani, hogy később túladjon rajta.

Balogh Artúr, a városi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke az Indexek felháborítónak nevezte a történteket. Mint mondta, abban bíztak, hogy Nyíregyházát elkerülik a futótűzként terjedő cigányellenes atrocitások. Az esemény miatt kezdeményezi, hogy a város vezetésével közösen gondolják át a teendőket.