Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Védett madarakat öltek a Bodrogközben

2009.06.19. 11:36 Módosítva: 2009.06.19. 11:40
Szörnyű látvány fogadta a minap a Brit Királyi Madárvédelmi Társaság Bodrogközbe látogató tagjait: egy Lelesz közelében található partszakaszon több tucat feldúlt gyurgyalagfészket találtak, amelyek közelében madártetemek és kihűlt tojások is voltak.

A szervezet aktivistái szlovákiai kollégáikkal épp azért érkeztek a régióba, hogy ezeket a szigorúan védett és Angliában is ritkaságszámba menő madarakat fészkelésük idején megfigyeljék. Leleszen azonban a korábbi 35-40 fészekből alig 10-et találtak sértetlenül, a többit ismeretlenek vandál módon elpusztították, valószínűleg a látogatás előtt néhány nappal – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

A fészkek bejáratát agyaggal tömték be, így a madaraknak esélyük sem volt a túlélésre. Többségük éhen halt, és a lerakott tojások is kihűltek. A megdöbbent ornitológusok az esetet azonnal jelentették a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságnak, és a rendőrségen is feljelentést tettek. Ha a tettest sikerül bíróság elé állítani, komoly büntetésre, nagy összegű pénzbírságra vagy letöltendő szabadságvesztésre számíthat. Bogoly János biológus a lapnak elmondta, hogy a gyurgyalag (Merops apiaster) a legszebb és a legszigorúbban védett madarak közé tartozik Szlovákiában. Májusban érkezik mérsékelt égövi költőhelyére, és általában szeptember harmadik hetében költözik Afrikába. A harkály nagyságú madár homok- vagy löszfalakba vájja fészkét, amelyekbe 5-7 hófehér tojást rak. A fiókák 13 nap elteltével kelnek ki, szüleik 20-21 napig táplálják őket. A gyurgyalag rovarevő, ezért a gyümölcsösökben és kiskertekben semmilyen kárt nem okoz. A méhészek azonban nem nagyon örülnek jelenlétének, ugyanis darazsakon, szitakötőkön és egyéb repülő rovarokon kívül méhekkel is táplálkozik.

(kép: Pellinger Attila)
(kép: Pellinger Attila)

A biológus tájékoztatása szerint a Bodrogközben több gyurgyalagtelep is található: például Királyhelmec, Bodrogszerdahely, Nagykövesd vagy Szolnocska közelében. Megjegyezte, hogy a mostani leleszi eset nem példa nélküli, korábban ő is talált feldúlt fészkeket a régióban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Hírek