Felrobbant egy etanolt szállító tehervonat az USÁ-ban

2009.06.20. 15:32 Módosítva: 2009.06.20. 16:08
Kisiklott egy etanolt szállító tehervonat helyi idő szerint pénteken este az egyesült államokbeli Chicagótól északnyugatra, és több tucatnyi vagonja felrobbant.

Meghalt egy nő, aki autójával az elhaladó vonat mellett várakozott, több száz embert pedig ki kellett menekíteni a környező házakból a Chicagótól 130 kilométerre lévő Rockford város peremén.

A két vonatkísérő és a mozdonyvezető sértetlenül úszta meg a katasztrófát. Sikerült leválasztaniuk a szerelvényről 64 kocsit, és a mozdonnyal elhúzni azokat biztonságos távolságba.

etanolvonat

A több ezer liter etanolt tartalmazó, felrobbant vagonok szombaton délelőtt még égtek. A helyzet veszélyessége miatt a tűzoltók megvárják, amíg a tüzek maguktól kialszanak. Mint mondták, ez helyi idő szerint szombat délutánra várható. A helyszínre legalább 26 tűzoltóságtól érkeztek oltani.

A rockfordi tűzoltóparancsnok elmondta, hogy a szerelvény 114 kocsijából 74 szállított gyúlékony anyagot.

etanolvonat2

A vonat kisiklásának oka egyelőre nem ismert, de szemtanúk elmondták: a baleset előtt látták, amint a vonat megemelkedik a vágányokat elborító vízen. Illinois állam egyes részein ugyanis 100 milliméternyi eső esett pénteken a meteorológiai szolgálat szerint.