Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Ülve tiltakoztak a Budai Várban a buszok ellen

2009.06.21. 19:43
Ülődemonstrációval tiltakoztak vasárnap délután a budai várnegyedben élők a szerintük légszennyező turistabuszok ellen. A Levegő Munkacsoport különdíjat fizettetne a városnéző buszok üzemeltetőivel. A szervezet petíciót nyújt be hétfőn a fővárosi önkormányzatnak. A BKV nyár végére modernebb buszokat állítana forgalomba a Várban.

A Budai Várba vezető Hunyadi János utca lakói székekre ültek, és így torlaszolták el az utat, csak a BKV járműveit engedték tovább vasárnap délután 3 és 5 óra között. Az ott élők elsősorban a légszennyezettség és a nagy zaj miatt tiltakoztak. A környék lakói azt szeretnék elérni, hogy a szennyező turistabuszokat ne engedjék be az utcába, ne ott várakozzanak a Várba látogató külföldiekre, és a BKV ne elavult járműveket közlekedtessen ezen a szakaszon.

D  TT20090621001

„Turistaszezonban körülbelül kétpercenként halad el egy busz az első kerületi Hunyadi János utcában, a járművek szennyezik a levegőt és zajosak, tavasztól őszig ki sem tudják nyitni az ablakokat az ott élők" - mondta a Levegő Munkacsoport elnöke. Lukács András hozzátette, hétfőn petíciót adnak át a fővárosi önkormányzatnak, mellé egy, a lehetséges megoldásokról szóló tanulmányt is benyújtanak.

A környezetvédelmi szervezet vezetője szerint ezek között olyan javaslatok is vannak, amelyek többletbevételt hoznának a fővárosnak. Az öreg, környezetszennyező turistabuszok üzemeltetővel például pótdíjat fizettetnének. A Levegő Munkacsoport vezetői már többször tárgyaltak a fővárosi önkormányzattal, de eddig mindig kitérő válaszokat kaptak, tette hozzá Lukács András.

A BKV még ezen a nyáron szeretné lecserélni a Várnegyedben közlekedő korszerűtlen midibuszokat, mondta a közlekedési társaság szóvivője vasárnap este. Szilágyi Károly hozzátette, hamarosan kiírják a pályázatot a mostaniaknál kevéssé szennyező kisbuszokra. A BKV addig azt ajánlja a turistáknak, hogy a Budavári Siklóval utazzanak.

  • Vennék
  • Hírek