Gabonapehelytől beteg egy ötéves kislány

2009.06.22. 10:39 Módosítva: 2009.06.22. 11:26
Ötévesen menstruál és csomókat találtak a mellében annak az óvodás kislánynak, akinél kimutatható, hogy a betegségét fertőzött gabonából készült élelmiszer okozta, írja a Délmagyarország.

Szegedi kutatók régóta mondják, hogy a gabonaféléket támadó fuzáriumgomba mérge befolyásolja a nemzőképességet, nőgyógyászati elváltozásokat, de akár rákot is okozhat, írja a delmagyar.hu.

A lap munkatársai felkeresték azt a Csongrád megyei családot, amelyben egy ötéves kislány a gabonapehelytől betegedett meg, hamarosan cisztával műtik Szegeden. Nem vállalták arcukat és nevüket, a cikkből az sem derül ki, melyik településen élnek.

Szűts Péter, a gyerek kezelőorvosa szerint a kimutathatóan a gabonaféléket megtámadó fuzáriumgomba egyik mérge, a zearalenol okozta a bajt. "Lányoknál találtunk rendkívül korai menstruációt, fiúknál mellnövekedést, mindkét nemnél csomókat. Alattomos a méreg amiatt is, mert kihat a lányok és fiúk későbbi nemzőképességére. De veszélyes az anyatejen keresztül az újszülöttekre is, mert csecsemőknél is kimutattunk emlőcsomót. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a hormonális elváltozásokon túl rákkeltő a hatása" - mondta Szűts Péter.

A probléma nem új keletű, a kilencvenes években Mesterházy Ákos, a Szegedi Gabonakutató Kht. főosztályvezetője a világon először mutatta ki, hogy az étel- és vérminták alapján kiszűrt betegek ötödénél a fuzáriumfertőzés felelős a súlyos betegségekért.

Falkay György egyetemi tanár, a kutatócsapat harmadik tagja vizsgálta a gabonafertőzés hatását a szegedi egyetem gyógyszerhatástani és biofarmáciai intézetében. A lap kérdésére elmondta: kis mennyiségben is krónikus elváltozásokat okoz, mert a finoman hangolt hormonrenszert támadja. Eredményeiket a szőnyeg alá söpörték a hivatalok.

A szegedi kutatók hallották az élelmiszerbiztonsági hivatal (MÉBIH) főigazgatója, Szeitzné Szabó Mária által közzétett adatokat, miszerint a felnőtt lakosság 5–10 százalékát terheli a határértéknél magasabb fuzáriumfertőzés, a csecsemőknél és a gyerekeknél pedig még nagyobb lehet ez az arány.