Veszélyes gombaölő cipőkben és bútorokban

2009.06.22. 19:44
Egyes bútorok és lábbelik károsították vagy károsíthatják a vásárlók egészségét - hívta fel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hétfőn a lakosság figyelmét a dimetil-fumarát (DMF) veszélyeire. A klinikai vizsgálatok szerint az egészségi panaszokat a dimetil-fumarát (DMF) nevű gombaölő hatású biocid vegyület okozta. Az ezzel kezelt termékeket május 1. óta tilos forgalomba hozni az EU-ban, de az EU-n kívülről, főleg Kinából jöhetnek ilyen termékek Magyarországra.

A cipőkben, bútorokban alkalmazott gombaölőkről az Európai Unió néhány tagállamában - köztük Magyarországon is - több lakossági panasz érkezett. Az azt követő vizsgálatokon bebizonyosodott, hogy a dimetil-fumarát (DMF) nevű szer károsíthatja a vásárlók egészségét, olvasható az ÁNTSZ közleményében.

 A gyártók annak érdekében használják ezt a vegyületet, hogy segítségével elpusztítsák azokat a penészgombákat, amelyek bőráruk, elsősorban bútorok, cipők anyagát - nedves környezetben való tároláskor vagy szállításkor - károsíthatják. A DMF-et leggyakrabban a bútor belső részére rögzített vagy a lábbelit tartalmazó dobozokba tett kis zacskó tartalmazza (nem összekeverendő a levegő páratartalmát megkötő szilikagéllel). A párolgó DMF impregnáló hatásával védi a terméket a penészedéstől.

A DMF a ruhán keresztül a bőrig hatolhat, ahol érintkezés útján fájdalmas bőrgyulladást, viszketést, irritációt, kivörösödést okozhat. A DMF tiltott biocid anyagnak számít, azaz az EU területén tilos forgalomba hozni és felhasználni. A DMF jelenléte az EU területén kívülről származó termékek esetében lehetséges. Uniós adatok szerint a bizonyítottan DMF-et tartalmazó termékek közel 80 százalékban Kínából származtak.

A DMF jelenlétét nem minden esetben tüntetik fel, de találkozhatunk "contains DMF", azaz DMF-t tartalmaz vagy más hasonló felirattal, címkézéssel. A vegyszerrel kezelt termékek forgalmazásának tiltása 2009. május 1-től hatályos. Amennyiben a már megvásárolt termék dokumentáltan tartalmaz DMF-t, illetve DMF feliratú tasakot, a forgalmazó köteles a terméket visszavenni.

Az ÁNTSZ ellenőrzi, hogy a dimetil-fumaráttal kezelt termékeket kiszűrjék a piacról. A hatóság kiemelten kezeli e termékek ellenőrzését és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakosság ne kerüljön kapcsolatba az anyaggal - áll a közleményben.

Az ÁNTSZ felhívja minden vásárló figyelmét, - különösen az EU-n kívüli importból szárazó bőrtermékekkel kapcsolatban - hogy kérjenek felvilágosítást a forgalmazótól a megvásárolandó termék esetleges DMF-tartalmáról, illetve tanúsítsanak tudatos és körültekintő vásárlói magatartást.