Az influenza második hullámától rettegnek a kanadai őslakosok

2009.06.24. 14:48
Durva pusztítást vihet véghez a kanadai őslakosok között az új influenzavírus okozta második járványhullám, ami az Egészségügyi Világszervezet szerint ősszel következik be. A szervezet jelentése szerint eddig 55867 embert fertőzött meg az új vírus, és 238-at meg is ölt.

A világ 108 országában 55.867 bizonyított fertőzést okozott az új H1N1-es influenzavírus, ami 238 emberrel végzett, áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésében. A legtöbb megbetegedést az Egyesült Államokban regisztrálták: itt 21.449-et esetből 87 volt halálos. A fertőzési lista második helyezettje Mexikó 7.847 megbetegedéssel, de itt haltak meg a legtöbben 115-en. A harmadik Kanada 6.457 megbetegedéssel és 15 halottal. (A kanadai hatóságok időközben 5 újabb halálesetet jelentettek, ezek még nem szerepelnek a WHO statisztikájában.)

A negyedik Chile 4.315 fertőzéssel és 4 halálesettel. Az ötödik hely Nagy-Britanniáé, ahol 2.905 bizonyított fertőzés történt, ebből 1 volt halálos. A hatodik Ausztrália 2.857 megbetegedéssel, és 2 halottal. Jelentős számú fertőzést jelentett még Argentína (1213, ebből 7 halálos), Kína (906), Japán (893) és Thaiföld (774). Magyarország változatlanul 7 esettel szerepel a WHO összesítésében.

Közben Kanadában az indiánok és az eszkimók már a járvány második hullámától tartanak, és azzal vádolják a központi kormányt, hogy késve reagált, amikor a sertésinféunza-járvány elérte az őslakókat. Képviseletük szerint az őslakosságot alaposan megtizedelheti, ha ősszel jön a járvány második hulláma, ahogy az Egészségügyi Világszervezet is jósolta.

Az őslakosok azt állítják, hogy csak késve kaptak orvosi segítséget, akadozott a kommunikáció a tartományi és a központi hatóságok között, és sokszor nem volt összhang a különböző helyi intézkedések között, az intézkedések nem vették figyelembe az őslakosság életkörülményeit. Az indiánoknak például azt tanácsolták, hogy ne érintkezzenek másokkal, miközben többnyire zsúfolt körülmények között laknak. Az orvosi jó tanácsok között szerepelt a gyakori kézmosás is, holott az őslakosoknál sokszor nincs is folyóvíz a lakásokban.

Június elején például Manitoba tartományban a helyi hatóságok sürgősen orvosokat és ápolókat küldtek egy távoli indián településre, ahol több mint 200 embernek voltak súlyos légzési problémái. Közülük 50-et evakuáltak. Egy távoli északi eszkimó településen is több mint 200 sertésinfluenzás megbetegedés történt.