Elítélték Kaiser Edét a móri alibijéért

2009.06.24. 12:44
A móri bankrablásban ártatlan Kaiser Ede nem jogerősen két év három hónapot kapott egy ausztriai pénzváltó kifosztása miatt. Ezt a bűncselekményt korábban azért ismerte be Kaiser, hogy igazolja: nem a móri bankrablásból, hanem ebből a betöréses lopásból volt pénze 2002 májusában.

Nem jogerősen két év három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán a budapesti XX., XXI. és XXIII. kerületi bíróság Kaiser Edét egy ausztriai pénzváltó kifosztása miatt. Kaiser Edét jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás miatt ítélte el a bíróság, és három évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta.

Kaiser társát - aki a bíróság szerint mobiltelefonon keresztül tájékoztatta Kaisert a pénzváltóból a közeli benzinkútra kávéért induló alkalmazott mozgásáról - bűnsegédként két év börtönbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztették. Az ítélet nem jogerős, mert bár a vádlottak tudomásul vették a döntést, az ügyész súlyosításért fellebbezett.

Az ítélet szerint 2002. május 12-én az osztrák A4-es autópálya nickelsdorfi pihenőhelyénél lévő pénzváltóból, felfeszítve az annak helyet adó konténer ablakát, több mint 35 millió forintnak megfelelő valutát lopott Kaiser Ede, miközben az alkalmazott kávéért ment a közeli benzinkúthoz.

Kaiser Ede a per korábbi tárgyalásán azt mondta: előre eltervezte a pénzváltó kifosztását, de ebbe társát nem vonta be, ő nem tudott a bűncselekményről. Sz. Csaba azt mondta: csak szívességet tett Kaisernek és később, a rendőröktől értesült arról, hogy mi történt. A bíróság szerint azonban a másodrendű vádlott tudott a bűncselekményről, annak időpontjában telefonkapcsolatban volt Kaiserrel.

Még mindig Mór miatt ül

A tárgyaláson Kaiser Ede kommandósok gyűrűjében jelent meg, miután ismételten a móri bűncselekmény miatt tölti tényleges életfogytig tartó szabadságvesztését.

A Fővárosi Bíróság ugyan felfüggesztette Kaiser Ede büntetését, de mint azt ügyvédje, Dezső Antal az MTI-nek szerdán elmondta: ezt a döntést felülbírálta és hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla. A táblabíróság a döntését azzal indokolta, hogy törvénysértő volt a felfüggesztésről szóló döntés, mivel csak félbeszakítani és nem felfüggeszteni lehetett volna a szabadságvesztést.

A 2002. május 9-én elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás után két héttel - bár először két másik férfire gyanakodtak a nyomozók - a rendőrség Kaiser Edét és Hajdú Lászlót nevezte meg lehetséges elkövetőként. Kaisert a Fővárosi Ítélőtábla 2005 októberében jogerősen bűnösnek találta és tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Hajdú László esetében a táblabíróság új eljárást rendelt el, amelyben első fokon 2008 októberében felmentették a móri vádpont alól.

A Nemzeti Nyomozó Iroda illetékesei 2007 februárjában jelentették be, hogy Weiszdorn Róbertet és az előzetes letartóztatás során öngyilkosságot elkövető társát gyanúsítják a bűncselekménnyel. Weiszdornt első fokon, nem jogerősen tavaly decemberben el is ítélték nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés miatt, a másodfokú tárgyalást még nem tűzte ki a Fővárosi Ítélőtábla.

Weiszdornék őrizetbe vétele után Kaiser Ede védője kezdeményezte a perújrafelvételt, a perújítási tárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött meg. Ennek során az ügyész maga jelentette be, hogy Kaiser Edének nincs köze a móri ügyhöz. A perújrafelvételi eljárásban ugyancsak nem született még ítélet.