Merényletet terveztek a pakisztáni magyar nagykövetség ellen

2009.06.24. 11:11 Módosítva: 2009.06.24. 12:49
A pakisztáni hatóságok meghiúsítottak egy támadást több iszlámábádi külképviselet, köztük a magyar nagykövetség ellen.

A pakisztáni hatóságok meghiúsítottak egy merényletsorozatot, amelyben öt európai állam - köztük Magyarország - iszlámábádi nagykövetsége, és a Dél-Afrikai Köztársaság diplomáciai képviselete volt a célpontja. A magyaron kívül a svéd, a norvég, a cseh és az olasz külképviselet ellen terveztek robbantást - állítják meg nem nevezett pakisztáni diplomáciai források.

A Külügyminisztérium megerősítette: megfelelnek a valóságnak azok a hírek, miszerint a pakisztáni hatóságok meghiúsítottak egy támadást több külképviselet, köztük a magyar nagykövetség ellen. A külügy és az iszlámábádi magyar nagykövetség a pakisztáni helyzetre tekintettel a már korábban intézkedett a külképviselet objektumainak megerősítésére, így most külön biztonsági intézkedéseket nem vezetnek be.

A Külügyminisztérium az iszlámábádi nagykövetségén keresztül folyamatosan tájékoztatást kap a fejleményekről. A nagykövetség szorosan együttműködik a pakisztáni hatóságokkal és az EU tagállamainak képviseleteivel, közölte a szóvivői iroda.

A stockholmi külügyminisztérium szóvivője megerősítette az Aftonbladet című svéd lapban, hogy a hét végén őrizetbe vettek egy férfit, aki két tonna robbanóanyagot rejtegetett. A gyanúsított azt mondta, afganisztáni szerepvállalásuk miatt szemelték ki ezeket az országokat merénylet célpontjául.

Az Egyesült Államokkal szövetséges Pakisztánban folyamatos harcot folytat az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet, illetve az ő támogatásukat élvező tálib lázadók a kormányzattal. Mindennaposak az öngyilkos merényletek, az ország belbiztonsági helyzete nagyon ingatag. Legutóbbi hírek szerint az al-Kaida többek között azt tervezi, hogy katonái behatolnak a pakisztáni hadsereg bázisaira és megpróbálnak atomfegyvert, vagy legalábbis atomfegyverhez szükséges hasadóanyagot szerezni.