Tatárszentgyörgyi gyújtogatás: gyanúsított lett a tulajdonos

2009.06.24. 15:11 Módosítva: 2009.06.24. 18:26
Április 7-ére virradóra kigyulladt a tatárszentgyörgyi kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesének a háza. Korábban a melléképülettel és ingóságokkal együtt körülbelül 28 millió forintra biztosították. Az eddigi szakértői jelentés szerint a ház és a melléképület összesen 5,6 millió forintot ért. A nő ellen nagy értékre elkövetett csalás kísérlete miatt indult eljárás.

Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség kedden a tatárszentgyörgyi kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesét a leégett házával kapcsolatban. Április 7-ére virradóra kigyulladt Tatárszentgyörgyön egy lakóház, a tűzeset körül már akkor több gyanús jelet találtak a rendőrök. Az egyik ilyen, hogy valaki belülről locsolta fel égésgyorsítóval és gyújtotta fel a házat.

Később kiderült, hogy a házra, a melléképületekre és a bennük lévő ingóságokra korábban körülbelül 28 millió forintos biztosítást kötöttek. A nemrég elkészült ingatlan szakértői jelentés szerint a ház a melléképülettel 5,6 millió forintot ért. A biztosítók szerint egyébként normális az, hogy az újjáépítési értékre biztosítanak, mert ha kár éri az épületet, újra felhúzni sokkal többe kerül, mint a forgalmi értéke.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai tájékoztatása szerint az ügyben elkészült már a szakértői jelentések egy része - a vegyész-szakértői, nyomszakértői jelentés és a tűzvizsgálati jegyzőkönyv - és kihallgattak több tanút is. Az eddig összegyűjtött adatok, bizonyítékok és a szakértői vélemények alapján kedden gyanúsítottként hallgatták ki a ház tulajdonosnőjét, nagy értékre elkövetett csalás bűntett kísérlete miatt.

Az asszony - a helyi kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese - tagadott, de hazugságvizsgálóval - poligráffal - továbbra sem hajlandó megvizsgáltatni magát. Rabosították, DNS-mintát vettek tőle. A rendőrség szerint az ügyben más tanúk és esetleg további gyanúsítottak is lehetnek.

Horváth bosszúhadjáratról beszél

Az ügyben egyébként korábban felmerült a rasszista indíték, legalábbis a ház tulajdonosa részéről. Horváth Lídia korábban azt mondta, hogy a bűncselekmény idején fekete autót láttak a környéken gárdás matricával. Az ezt állító egyik tanú egy olyan úton látta a kocsit, amin akkor éppen egy körzeti megbízott autózott a helyszínre, aki viszont egyetlen járművel sem találkozott.

Horváth Lídia szerint bosszúhadjárat áll a rendőrségi nyomozás hátterében. Azt mondta, tanúi vannak, hogy a ház kigyulladásakor máshol volt. Járőrözés közben betért ahhoz a családhoz, melynek két tagját korábban szintén a településen lőtték le. A poligráfos vizsgálatot azért nem vállalja, mert szerinte annak eredménye manipulálható, de még megbeszéli az ügyvédjével, hogy mit tegyen - mondta Horváth Lídia.