Ez a poszt a következő Percről percre része:

Áradnak a folyók

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jelenleg 850 kilométeren van árvízvédelmi készültség; lassul az áradás és sok helyen folytatódik az apadás - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs.

    Továbbra is harmadfokú készültség van (465 kilométer hosszan) a Dunán Ásványráró és Nagybajcs között, a Mosoni-Dunán, a Rábán Körmendnél és a Lajtán. Másodfokú a készültség a Dunán Dunakilitinél, Győrnél, Komáromnál, Esztergomnál, Gödnél, a Csepel-szigeten, a Rábán Sárvár alatt összesen 199 kilométer hosszan, és elsőfokú a Dunán a déli országhatárig a Rábán és a Mura mentén, összesen 189 kilométer hosszan. (MTI)

  • A Lajtán lassú apadás tapasztalható. A Mosonmagyaróvár fölötti vésztározó bezárásának munkálatait a kedd esti zivatar megzavarta. Ma várhatóan végeznek a szükségtározó bezárásával, amely vasárnap óta fogadta a Lajta vizét. Megnyitásával biztosították Mosonmagyaróvár védelmét azokon a folyószakaszokon, amelyeket nem óv töltés. A védekezés ellenére a Lajta-parti házak pincéibe betört a talajvíz. (MTI)

  • A Rába Győrnél árad, reggel 612 centiméteres vízszintet mértek. A város nincs veszélyben, a Győr környéki védművek jól kiépítettek, a hullámtér azonban megtelt vízzel, az ott lévő épületeket, csónakházakat elöntötte az ár.

    Kisbodak térségében kedd este elrendelték a másodfokú készültséget, így jelenleg Sárvár és Győr között éjjel-nappal őrzik a folyót a vízügyesek. Sárvár térségében az apadás megkezdődött, ott várhatóan megszüntetik a harmadfokú készültséget. (MTI)

  • Kisebb árhullám tetőzött a Dunán Nagybajcsnál kedd éjszaka. A 669 centiméteres vízállás 40 centiméterrel elmaradt az előző árhullám legmagasabb értékétől, amelyet vasárnap mértek. Mindazonáltal a harmadfokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartják Nagybajcs térségében. (MTI)

  • Szerdán újra megindul a vasúti közlekedés a Körmend-Zalalövő vasútvonalon, tájékoztott a MÁV kedden. A Rábán levonuló áradás miatt Körmend és Zalalövő között kedd éjfélig még vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, de 0 órakor ismét megindul a vasúti közlekedés - olvasható a közleményben. A vasútvonalon előző pénteken zárták le a teljes vasúti pályát. (MTI)

  • Elhúzódó árhullámra számítanak a Duna Tolna megyei szakaszán, ahol várhatóan csütörtökön tetőzik a folyó vízszintje, közölte a vízügyi igazgatóság szekszárdi szakaszmérnökségének vezetője kedden.

    A Sió torkolatánál 1.143 centiméter lehet a legnagyobb vízállás, így nem lesz szükség másodfokú készültségre, mondta Beke Zsolt. Hozzátette: a Szigetközbe kedden érkezett kisebb árhullám elhúzódóvá teszi a tetőzést, két-három nap után kezdődik lassú apadás.A Sió árvízkapunál kedd reggel 1.110 centiméteres vízszintet mértek. A legnagyobb vízállás 2006 áprilisában 1.227 centiméter volt a folyó ezen szakaszán. (MTI)

  • A védekezésben részt vevők száma elérte a 800-at, 412 gépjárművet használtak. A védekezés során a vízügyi szolgálat az országos készletből eddig 264 230 homokzsákot, 1257 fáklyát, 280 köbméter homokot, 3185 négyzetméter fóliát, 3567 tonna kavicsot használt fel. (MTI)

  • Jelenleg harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Dunán Ásványráró és Nagybajcs között, a Rábán Körmendnél és a Lajtán, összesen 102 kilométer hosszúságban.

    Másodfokú a készültség a Dunán Dunakilitinél, Győrnél, Komáromnál, Esztergomnál, Gödnél, Budapestnél, a Csepel-szigeten, s a Rábán Sárvár alatt, összesen 242 kilométeren. Elsőfokú a készültség Dunán a déli országhatárig, a Rábán és a Mura mentén, összesen 507 kilométer hosszon.

  • A Duna osztrák szakaszáról egy újabb vízszintemelkedést okozó árhullám indult el, amelynek tetőzése Dévény körül jár; a Vámosszabadi és Komárom közötti szakaszon már elindult az újabb emelkedés.

    A Dunán Esztergomnál és a Dunakanyarban a második árhullám hatására kialakuló tetőzések megközelítik a korábbi legmagasabb értékeket. Budapestnél és a lejjebb lévő szakaszokon csökken az apadás üteme, és elhúzódik a tetőzés. Az Ipoly torkolati szakaszán a Duna visszaduzzasztása miatt I. fokú készültséget rendeltek el. A Ráckevei-Dunán a Kvassay-zsilip és a Tassi-zsilip továbbra is zárva van, a hajóforgalom szünetel. (MTI)

  • Újabb területek kerültek víz alá Ausztria északi részén az előző esti heves esőzések után. Felső- és Alsó-Ausztriában a múlt heti árhullám után újabb patakok és csatornák léptek ki a medrükből, miután ismét nagy mennyiségű csapadék hullott a térségben. Grieskirchenben, Linz környékén, Rohrbachban és Steyr térségében akadt a legtöbb dolguk az árvízkár-elhárításon dolgozó tűzoltóknak. Sankt Pölten térségében rekord mennyiségű, 164 milliméter eső esett, több utat lezártak. Az Enns folyó mentén fekvő Steyrben viszont a múlt heti áradás után rendeződött a helyzet. A város jó részén napokon át vízben álltak a házak, de keddre elvonult az ár, és hozzáláttak a hordalék eltakarításához. (MTI)

  • További 200 millió forintot költenek a költségvetésből az árvíz elleni küzdelemre, az eddigi kerettel együtt már összesen 700 millió forintot - mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Nap-keltében. Szerinte Magyarországon újabb víztározókat kell építeni, hogy a szélsőséges időjárásból fakadó árvíz ellen jobban tudjanak védekezni. (MTI)

  • Kisebb árhullám érkezett a Duna szigetközi szakaszára, Nagybajcsnál tíz centimétert emelkedett a vízszint keddre virradóra. A hétfő esti 646 centiméterrel szemben 656 centiméteres vízállást mértek. Az utóbbi érték több mint fél méterrel alacsonyabb a vasárnap hajnali tetőzésnél, a harmadfokú árvízvédelmi készültséget azonban továbbra is fenntartják. A térségben az altalaj annyira átvizesedett, hogy a mentett oldalon megjelentek a fakadóvizek. (MTI)

  • Lassan, óránként 2-3 centimétert árad a Rába Körmend térségében - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ügyeletese. A szentgotthárdi árhullám már elérte Körmend térségét, a hétfői ausztriai, Güssing környéki komolyabb esőzések miatt a megáradt Pinka-patakból is sok víz érkezik a Rábába. Kora reggel Körmenden 455 centiméter volt a vízszint, 30 centiméterrel magasabb, mint hétfőn. A tetőzés még nem érte el Körmendet, továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. (MTI)

  • Az ausztriai esőzésekhatására újabb árhullám érte el a Duna magyarországi szakaszát. Nagybajcsnál délután megállt a vízszint csökkenése, azóta lassan, de folyamatosan emelkedik a folyó szintje.19 órakor 641 centimétert mértek, reggelre pedig 660 centiméter körüli vízállásra számítanak a szakemberek. Az újabb árhullám várhatóan kedd este tetőzik majd Nagybajcsnál körülbelül 680 centiméteren, tájékoztatott Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

    Megint árad a Mosoni-Duna is. A folyó Győrnél kedden este 650 centiméter körül tetőzhet, magasabb szinten, mint az előző árhullám maximuma volt.

    A Lajta hétfőn egész nap áradt Ausztriában. Mosonmagyaróvár környékén már több mint 24 órája 270 centiméter körüli értékeket mérnek. Mindezt annak ellenére, hogy vasárnap Hegyeshalom térségében megnyitottak egy 300 hektáros vésztározót. Egyre több folyóparti ház kertjében és pincéjében tör fel a talajvíz, ami ellen lehetetlen védekezni. (FH)

    DGYAK20090629003
    Helyzetkép Budapesten
  • Az erdőket, mezőgazdasági területeket, réteket elöntő Rába kisemlősök ezreit pusztította el. Sünöket, amelyek nem tudtak elmenekülni a sebesen áradó folyó elől, pockokat, egereket, róka és nyúlkölyköket. Valószínűleg sok állat fulladhatott a folyóba a vadkerítéseknél is, amelyek útját állták a menekülésnek, írja a nyugat.hu.

  • A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság adatai szerint harmadfokú a készültség a Dunán Ásványráró és Nagybajcs között, a Rábán Körmendnél, valamint a Lajtán, összesen 104 kilométer hosszúságban. Másodfokú készültséget a Dunán Dunakilitinél, Győrnél, Komáromnál, Esztergomnál, Gödnél, Budapestnél és a Csepel-szigeten, a Rábán pedig Sárvár alatt rendeltek el, összesen 227 kilométer hosszan. Elsőfokú az árvízvédelmi készültség 530 kilométernyi szakaszon: a Dunán a déli országhatárig, a Rábán és a Mura mentén. (MTI)

  • Összeverekedtek az emberek Rönökön, mert a közeli vasszentmihályiak zsákokat akartak átvinni falujukba. A rönökiek viszont saját otthonaik megmentésére használták volna a zsákokat, írja a nyugat.hu.

  • Az áradás ugyan nem okozott komoly gondokat Komárom-Esztergom megye folyóparti településein, a belvíz azonban több települést is elöntött. Bábolnán volt, ahol fél méter magasan állt a víz, írja a kemma.hu.

  • Piknikező kíváncsiskodók, lépésben haladó autósok, mindenki látni látni akarta a töltések közé szorított, áradó folyót Sárváron, írja a Vas Népe. A közeli fás-sávokból és a másik parton lévő erdőből sok állat átúszott a biztonságosabbnak tűnő oldalra, és a bozótosban pihentek, nyomaikat nem volt nehéz észrevenni, mesélte a lapnak egy nézelődő.

  • Az újabb árhullámok miatt tovább emelkedik a Rába vízszintje Körmendnél, a tetőzés félméteres vízszintemelkedéssel kedden várható, tájékoztatott Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője hétfőn.

    Az elmúlt két nap esőzései miatt Szentgotthárdnál két újabb árhullám is elindult a folyón. A Rába itt hétfőn a reggeli órákban 330 centiméterrel tetőzött, azóta enyhe apadás tapasztalható.

    Körmendnél továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A vízszint hétfő reggelre 4,25 méterre csökkent, de a reggeli árhullámok hatására megszűnt az addigi lassú apadás. A vízügyi igazgatóság fokozott figyelő- és járőrszolgálatot tart, a Büdös-ároknál folyamatosan két szivattyút üzemeltetnek.

    A sárvári szakaszon gyenge intenzitással árad a folyó. A tetőzés a folyó felső szakaszáról érkező utóhullámoktól függően hétfőn késő este vagy kedd délelőtt várható. Ekkor valószínűleg másodfokú árvízvédelmi készültségre lesz szükség. A folyónak ezen a szakaszán is hosszan elnyúló, lassú apadásra kell számítani. (MTI)

  • A Rába Vas megyei szakaszán az árvíz elleni védekezéshez az elmúlt időszakban csaknem 80 ezer homokzsákot használtak fel. A védtöltésben lévő zsilipek állapotát folyamatosan ellenőrzik és felkészültek a szivattyúzásokra is.

    Körmend és Zalalövő között a vasúti közlekedés szünetel, Körmendnél a régi Rába-hídon pedig csak gyalogosan lehet közlekedni. Nem járhatók az utak Rönök és Csörötnek, Vasalja és Kemestaródfa, valamint Molnaszecsőd és Döröske között. A vízi túrázás a Rába és a Mura folyó teljes szakaszán továbbra is tilos. (MTI)

  • Nem járnak a vonatok Mernye és Felsőmocsolád között, mert a felhőszakadás miatt alámosta a víz a vasúti pályát - közölte Both Ferenc, a MÁV sajtóügyeletese. A helyreállításig ezen a szakaszon vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat. A Siófok-Kaposvár vonalon emiatt fennakadások lehetnek, mert a szerelvények Mernye, illetve Mocsolád határában visszafordulnak a kiinduló állomásra. (FH)

  • cikkünk a témában:

    Búcsúlevelet hagyott a rábahídvégi Mikulás

    Búcsúlevelet hagyott hátra az áradó Rábában elmerült, Mikulás-ruhás férfi. A zavaros üzenetben Rábahídvég képviselőtestületétől követel meghallgatást.

  • cikkünk a témában:

    Beállt Budapest az áradás és a lezárások miatt

    A belváros főbb útvonalain, valamint kiskörúton, a nagykörúton, és a Hungária körúton is áll a forgalom. Szinte állandó lett a dugó.

  • Újabb árhullám várható a Duna magyarországi szakaszán, erre a folyó Bécs fölötti intenzív áradása miatt számítanak a szakemberek. Hétfőn néhány centimétert apadhat a Duna Nagybajcsnál, a harmadfokú árvízvédelmi készültséget azonban nem szüntethetik meg, mert az apadást lassú "visszaáradás" követi. Komárom és Esztergom térségében továbbra is fenntartják a másodfokú árvízvédelmi készültséget. A szolnoki vízügytől hétfőn újabb munkacsoport érkezik az észak-dunántúli árvízvédelem segítésére, így a nap folyamán a hatszázat is meghaladja a gáton dogozók száma a térségben. (MTI)

  • Elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a Murán, derül ki az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat honlapjának hétfő reggeli adataiból. Letenyénél a szombati tetőzés után már csaknem egy métert apadt a folyó vízszintje, hétfő reggel 7 órakor 337 centiméteres vízállást mértek. Murakeresztúron lassabb az apadás, hétfő reggel 425 centiméteren állt a vízmérce, ami mintegy 60 centiméterrel alacsonyabb a szombat éjszakai tetőzéskor mért értéknél. A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közlése szerint az árvízvédelmi készültséget a folyó teljes, 43 kilométeres magyarországi szakaszán elsőfokúra mérsékelték. (MTI)

  • Sárvár környékén tetőzik a Rába, de az ausztriai esőzések miatt a folyó szentgotthárdi szakaszán is újra elrendelték az elsőfokú készültséget. Körmenden továbbra is harmadfokú a készültség. Ott a folyó vízszintje 423 centiméterre csökkent, de az apadást megállíthatja a Szentgotthárdról és a Pinka patakból érkező árhullám. Vasárnap az Ausztriában lezúduló eső miatt megáradt a Lapics és a Strém-patak. A megduzzadt Lapics-patak Szentgotthárdnál torkollik a Rábába, a Strém-patak pedig az országhatáron éri el a Pinka-patakot és Körmendnél torkollik a Rábába. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Tetőzik a Duna Budapesten

    Hétfő hajnali kettő óta, 716 centiméteren tetőzik a Duna Budapestnél. Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője elmondta: a tetőzés akár fél napig is eltarthat, ezután lassú apadás kezdődik. Budapesten 2006-ban volt minden idők legmagasabb vízállása, akkor 860 centiméteres volt az áradó Duna.

  • A Dunán lelassult az árhullám levonulása, és a tetőzés is lelassult: Komáromnál például 12 órán át, elhúzódóan zajlott. A délelőtti vízügyi előrejelzés még vasárnapra várta Budapestnél a Duna tetőzését, de ez csak hétfőn történik meg, várhatóan a mostani 711-nél négy centiméterrel magasabb vízállásnál.

    A magyarországi folyószakaszokon most 763 km hosszan van védelmi készültség. Harmadfokú a Dunán Ásványráró és Nagybajcs között, a Rábán Körmendnél, valamint a Lajtán. Másodfokú készültség van a Dunán Dunakilitinél, Komáromnál és Esztergomnál, a Kvassay-zsilipnél, illetve a Tass-Szigetújfalu árvízvédelmi szakaszon. Ugyanez a helyzet a Rábán a torkolati szakaszon Árpásig, a Mosoni-Dunán és a Murán. Elsőfokú a készültség a Dunán Esztergomtól Bajáig, a Rábán Répcelaktól Sárvárig, valamint a Marcal torkolati szakaszán. (MTI)

  • Nyugat-Romániában életét vesztette egy 14 éves kislány, akit az áradások ragadtak el. A lány a Bihar megyei Felkéren (Felcheriu) nagyszüleivel együtt ment hazafele a mezőről, amikor egy völgyben váratlanul rájuk zúdult az árhullám. Egy 9 éves lány is velük volt, akit azonban még idejében újraélesztettek az orvosok.

    Vasárnap Románia több részén is viharos esőzések voltak. A kelet-romániai Jászvásárban (Iasi) például a szakadó eső miatt nem tudott leszállni egy Bécsből érkező gép, ezért vissza kellett térnie az osztrák fővárosba.

    Vrancea megyét jégeső sújtotta, 750 hektár szőlőt vert el a jég, amely más anyagi károkat is okozott. A Kolozs megyei Bánffyhunyadon (Huedin) 80 ház pincéjét öntötte el a víz az esőzések következtében. (MTI)