Beismerő vallomást tett a kiskunlacházi kislány gyilkosa

2009.06.26. 10:27 Módosítva: 2009.06.27. 00:34
A rendőrség megtalálta a 14 éves H. Nóra gyilkosát. Bár a brutális gyilkosság után a helyi polgármester "romaerőszakról" beszélt, most azt közölte, hogy nem cigány embert kaptak el a rendőrök. Egyik szomszédja szerint a feltételezett tettes maga is vitt mécsest az áldozat emlékhelyére.

A teljes rendőri vezetés és Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter sajtótájékoztatón jelentette be hivatalosan is péntek délután, hogy elfogták a rendőrök a Pest megyei Kiskunlacházán tavaly novemberben meggyilkolt 14 éves lány feltételezett gyilkosát.

A 25 éves kiskunlacházi P. Józsefet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai csütörtökön a lakásán fogták el, a rendőrségen részletes beismerő vallomást tett.

A lány holttestére 2008. november 23-án este találtak rá a település határában, egy erdős területen. Eltűnését aznap délután jelentették be a szülők.

A meggyilkolt kislány temetése tavaly decemberben Kiskunlacházán
A meggyilkolt kislány temetése tavaly decemberben Kiskunlacházán

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a lányt ezen az erdősített telken gyilkolta meg P. József november 23-án kora hajnalban. H. Nóra éjjel fél kettőig, kettőig a kiskunlacházi művelődési házban szórakozott, innen indult el unokatestvéréhez. Bár kérdezték tőle, nem kérte, hogy valaki elkísérje.

Három sarokkal arrébb szólította le őt a szomszédos településen mulatkozó, ekkor hazaérő P. József. A rendőrség szerint ismerhették egymást, a lány ugyanis még elszívott egy cigit a helyszínen. Ármos Sándor megyei rendőrkapitány elmondta: vallomása szerint P. József már a diszkóból hazafelé tartva elhatározta, hogy közösül az első nővel, akivel találkozik. Ez volt a 14 éves H. Nóra. Az erős havazásban az utcán nem volt senki, így sem szem-, sem fültanúja nem volt az erőszaknak. P. József vélhetően mégis azért ölte meg áldozatát, mert megijedt, hogy meghallják a lány kiabálását.

A gyilkos ondónyomait és fanszőrzetét megtalálták a helyszíneléskor. Tavaly november vége óta 768 személyt hallgattak ki, 152 embertől vettek DNS mintát, 21 poligráfos vizsgálatot végeztek. Múlt hét szerdán jutottak el P. Józsefhez, aki mindössze 250 méterre lakott a gyilkosság helyszínétől. Miután kiderült, hogy a tőle vett DNS-minta egyezik a helyszínen találttal, csütörtökön elfogták a férfit.

Bemutattak egy felvételt, amelyen az áldozat táskája, mobiltelefonja, nyaklánca volt látható, ezeket a tárgyakat a gyanúsított porszívójában találták meg. A felvételek alapján a gyanúsított lakása - amely a tetthelytől néhány száz méterre található - rendkívül elhanyagolt, szemetes.

A szomszédok elmondása szerint a gyanúsított csendes, jóravaló fiatalember benyomását keltette, zárkózottan él, alkalmi munkákból, vízszerelő segédmunkásként keresi kenyerét. A helyiek elmondták azt is, hogy a fiatalember beszédhibás, bátyja néhány évvel ezelőtt öngyilkos lett, néhány éve meghalt szüleit pedig alkoholistaként ismerték a környéken. A férfi közvetlen szomszédja, az unokatestvére nem nyilatkozott a sajtónak.

Az egyik szomszéd szerint a fiatalember maga is vitt mécsest az áldozat emlékhelyére, hogy így rója le kegyeletét, és az elmúlt hónapokban jártában-keltében naponta többször is elhaladt a tett színhelye mellett.

A gyanúsított háza körül a szakadó eső ellenére sokan gyűltek össze, a gyilkosság helyszínén pedig mécseseket gyújtottak. A feltételezett tettes háza alig 200 méterre van a gyilkosság helyszínétől.

A nyomozók szerint P. József volt a gyilkosság egyetlen elkövetője. A rendőrség nem erősítette meg azt az értesülést, hogy P. Józsefre egy másik, szintén erőszakkal végződő úgy hívta fel a figyelműket. A nol.hu szerint a helyben toporgó nyomozás során "valaki elszólta magát a nyomozók előtt", hogy gyilkossági helyszín közelében korábban megerőszakoltak egy nőt, egy másikat pedig egy kapucnis felsőt viselő férfi követett. A nő eddig nem tett feljelentést, de most a véletlen információ után személyleírást adott támadójáról.

Az országos rendőrfőkapitánymég februárban 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki, miután az addigi 1 milliós díj nem hozott eredményt. Ezt nem fizetik ki senkinek.

A romákra terelődött a gyanú

A tájékoztatón elhangzott, hogy másfél-két hónapja jelezte a bűnügyi labor, hogy vörösesszőke, fehérbőrű személyt kell kereseni. Arra a felvetésre, hogy ezt miért nem hozták nyilvánosságra, miközben sokan, még Kiskunlacháza polgármestere is romákat gyanúsított a gyilkossággal, és szítottak indulatat, a válasz az volt, hogy a nyomozás érdekeire tekintetel hallgatták el a laboratórium eredményeit.

A gyilkosság után többen tudni vélték, kik követték el a bűncselekményt, helyi romákra terelődött a gyanú. Internetes fórumokon sokan bosszút követeltek.

Öt nappal a gyilkosság után több mint háromezren gyűltek össze Kiskunlacházán, hogy tiltakozzanak az erőszak ellen. A tüntetésen felolvastak egy nyílt levelet, amelyet a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és más közjogi méltóságoknak fogalmaztak meg. Ebben az önkormányzat követeli a közbiztonság megerősítését, egy állandó rendőrőrs felállítását, valamint azt, hogy szigorúbban büntessék az erőszakos bűncselekmények elkövetőit és bővítsék a polgárőrség hatáskörét. A polgármester "romaerőszakról" beszélt.

Bocsánatkérésre szólítják fel a polgármestert

Répás József, Kiskunlacháza polgármestere a távirati irodának most pénteken már azt mondta, hogy ő úgy tudja, hogy hajnalban egy P. József nevű, húszas éveiben járó kiskunlacházi fiatalembert fogtak el a nyomozók. Répás azt állította, nem roma származású a férfi, akit a rendőrök elfogtak.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke bocsánatkérésre szólította fel a kiskunlacházai polgármestert romaellenes kijelentései miatt. Kolompár szerint Répásnak minden kiskunlacházai roma családtól bocsánatot kellene kérnie, mert korábbi viselkedésével felelőssé tehető a településen eluralkodott roma-ellenes hangulatért. Ezen felül szerinte Répás Józsefnek el kellene gondolkodnia, hogy viselkedése, hozzáállása alapján alkalmas-e a település vezetésére.

Kolompár Orbán, Kiskunlacházán a községháza előtt
Kolompár Orbán, Kiskunlacházán a községháza előtt

Draskovics biztos volt a sikerben

"Percnyi kétségem sem volt afelől, hogy a Pest megyei rendőrség, amely képes volt 33 emberölési ügyből 32 bűncselekmény tettesét bíróság elé juttatni, megtalálja a 33. bűnügy elkövetőjét" - mondta az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Draskovics Tibor közölte: a sok munka meghozta eredményét, "hihetetlen sokat dolgoztak a kollégák, nagy erőfeszítéseket tettek", a legmodernebb technikákat használták, több száz DNS-vizsgálatot végeztettek el. Szerinte ugyanez az elszántság vezetett a Magyarok Nyílai szervezet felgöngyölítéséhez, és ez vezet majd a romák elleni támadások elkövetőinek elfogásához is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport