Nincs vészhelyzet a Dunakanyarban

2009.06.26. 06:44 Módosítva: 2009.06.26. 06:52
A vártnál kisebb lesz a dunai árhullám, de part menti települések mindenre felkészültek. Kisoroszi 30 ezer homokzsákot rendelt, Szigetmonostoron nem marad el a veterán autós találkozó.

A Dunakanyar menti településeken a korábban előrejelzettnél kisebb mértékű az árhullám, sehol nem kell a 2006-os nagy árvíz idején regisztrált vízmagasággal számolni, így a legenyhébb, egyes fokozatú készültség indokolt - közölte Tóth József, a Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetője pénteken kora reggel.

Várhatóan a vasárnapi tetőzéskor is több mint egy méterrel alacsonyabban hömpölyög majd az ár, mint 3 évvel ezelőtt. Ennek ellenére a váratlan helyzetekre felkészülve minden érintett településen megerősítették a 24 órás figyelőszolgálatot a gátakon és meghozták az óvintézkedéseket.

30 ezer homokzsákot visznek Kisorosziba

A Szentendrei szigeten fekvő Kisorosziban például jó előre 30 ezer homokzsákot rendelt az önkormányzat, és 4 teherautónyi homokot készített elő a községbe vezető egyetlen út egy 600 méteres mélyebben fekvő szakaszának védelmére. Ha netán emelkedne a víz, az átfolyás megakadályozására nyúlgátat emelnek. Más helyeken, mint Visegrádon, Szentendrén, Szobon, Vácott már előző napokban plakátokon figyelmeztették a lakosságot, hogy az ártéren élők helyezzék biztonságba a pincékben tárolt értékeiket.

szent

Nyugodtak a polgármesterek

Poldauf Gábor, Kismaros polgármesterének tájékoztatása szerint 250 méternyi fóliát vásárolt az önkormányzat, hogy pénteken nekilássanak a gát megvédéséhez. Egy kisebb szakasz ugyanis a három évvel ezelőtti árvízben tönkrement, aminek nyomán 10 millió forintos kár keletkezett. Ezt szeretnék most elkerülni.

Sajtos Sándor, Tahitótfalu polgármestere elmondta: egyelőre nem fújták le a készültséget, de nem kell a víz fenyegetésétől tartaniuk. A falu közelében egy gyerektábor működik és itt sincs szükség óvintézkedésre. Ha mégis változna a helyzet, helyi önkéntes vállalkozók földgépekkel azonnal gátat emelnének a kritikus pontokon.

Nádas Zsolt, Szigetmonostor alpolgármestere arról számolt be, hogy a magas vízállás nem okoz fennakadást a falu megszokott életében, még a hétvégi veterán autós találkozót is megtartják.