Magyarokat mentettek ki a megáradt Drávából

2009.06.27. 12:34 Módosítva: 2009.06.27. 14:09
A viharos időjárás és a hirtelen megáradt folyó miatt pénteken kora délután, fél kettő körül felborult három kenu a Dráván Horvátországban, és a vízi járművekből a vízbe került 17 magyar állampolgárt, köztük két gyereket a horvát hatóságok segítségével mentették ki.

A kaproncai (Koprivnica) mentési központot a horvát határőrség fél kettőkor értesítette arról, hogy a folyó Jeskova és Botovo közötti szakaszán felborult három kenu. A kenusok kimentésére a határőrség, a rendőrség, a halőrök valamint a gyurgyeváci és varasdi vízügyi szakemberek indultak el, írja Jutarnji List.

A magyar határőrök is részt vettek a mentőakcióban.

A kilométerekre elsodródott magyarok közül tíz embert Gabajeva Greda település közelében, hetet pedig Čingi-Lingi közelében, a repasi közúti hídnál mentettek ki épségben a vízből, és a parton mindenkit elláttak száraz ruhával és forró itallal. A veszélyes kaland fél öt körül ért véget.

A horvát hatóságok fél öt után zárták le a mentési akciót, amikor a tíz férfit, öt nőt és két gyereket a Berzence-Góla határátkelőnél a magyar rendőrök gondjaira bízták.


Nagyobb térképre váltás

Tavaly augusztusban volt egy hasonló eset a Dráván, akkor három magyar rekedt egy szigeten, miután felborult a kenujuk. Őket is a horvát hatóságok mentették ki magyar közreműködéssel.