Tetőzik a Duna Budapesten

2009.06.29. 07:19 Módosítva: 2009.06.29. 09:41
Az országban 797 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség, ebből 127 kilométeren harmadfokú. Budapestnél a Duna hét méter fölött tetőzik.

Hétfő hajnali kettő óta, 716 centiméteren tetőzik a Duna Budapestnél. Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője elmondta: a tetőzés akár fél napig is eltarthat, ezután lassú apadás kezdődik. Budapesten 2006-ban volt minden idők legmagasabb vízállása, akkor 860 centiméteres volt az áradó Duna.

Az ár tehát másfél méterrel marad el a rekordtól, a Duna nyugodtan tetőzik a fővárosban, az alsó rakpartok kivételével sehol nem okoz különösebb gondot a megnövekedett vízmennyiség. A rakpartok fölötti villamosvonalak forgalmát sem zavarja az ár, egyedül a budai rakpart csatornaépítési munkáit akasztotta meg a Duna.

A Duna Budapestnél árad - hétfő hajnali képek a tetőzésről

Előreláthatólag péntekig nem használhatják az autósok a budapesti rakpartokat, mivel a hétvégi esőzések miatt elhúzódhat a Duna apadása, közölte a fővárosi önkormányzat árvízvédelmi referense hétfőn. Ahhoz, hogy újra megnyissák a rakpartot, 650 centiméternél alacsonyabb vízállás kell, előfordulhat, hogy a lassú apadás miatt a hétvégén sem lehet majd használni a rakpartot, mondta Csók László.

Jelenleg országszerte 797 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség. 127 kilométeren van harmadfokú, azaz a legmagasabb készültség, elsősorban a Szigetköz alsó szakaszán Ásványráró és Nagybajcs között, a Rábán Körmendnél és a Lajtánál.

Vasárnap a Lajtánál megnyitottak egy szükségtározót, amellyel sikerült megelőzni a további vízszintemelkedést, sőt éjszaka egy pici apadást is tapasztaltak, mondta Reich Gyula.

Mosonmagyaróvár területén emiatt már nincs is szükség védekezésre, de természetesen továbbra is megerősített figyelőszolgálat ellenőrzi az érintett szakaszokat.