Julianna, Lilla
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Nincs második túlélője a jemeni gép katasztrófájának

2009.07.01. 12:10 Módosítva: 2009.07.01. 13:40
Hamisnak bizonyult az az információ, hogy még egy túlélőt találtak a Comore-szigeteknél. Közben magához tért a korábban megtalált 14 éves lány.

Alain Joyandet francia együttműködési államtitkár cáfolta, hogy második túlélője lenne a Comore-szigeteknél lezuhant jemeni gép katasztrófájának.

A terület fővárosában, Moroniban tartózkodó tisztviselő a France Info rádióállomásnak nyilatkozva hangoztatta: "Szeretném cáfolni ezt az értesülést. Téves információ volt."

Korábban a legjelentősebb Comore-szigeteki kórház utasítást kapott: készüljön fel arra, hogy fogadja a jemeni repülőgép előző napi katasztrófájának egy újabb túlélőjét.

Jól van a jemeni légitársaság lezuhant gépének egyetlen túlélője. A franciaországi Marseille-ben élő, a Comore-szigetekről származó 14 éves lány csodával határos módon élte túl a katasztrófát: annak köszönheti a megmenekülését, hogy kirepült a zuhanó gépből – mondta el a lány az apjának telefonon.

"Megkérdeztem tőle, mi történt. Annyit mondott: Papa, fogalmam sincs, a repülő a vízbe esett, hallottam, hogy körülöttem emberek beszélnek, de senkit nem láttam a sötétben. Megkapaszkodtam valamiben, aztán jött egy mentőhajó" – mondta a France Info hírrádiónak az apa. Kassim Bakar hozzátette: nem hitte volna, hogy nagyon félénk lánya, aki nem is tud úszni, túlélhet egy ilyen katasztrófát.

A 14 éves lány hétfőn a párizsi Roissy-Charles de Gaulle repülőtérről indult anyja kíséretében a Comore-szigetekre. A jemeni fővárosban, Szanaában szálltak át a Yemenia légitársaságnak Moroniba közlekedő Airbus A310-es típusú gépére, amely nem sokkal a célállomás előtt kedd hajnalban az Indiai-óceánba zuhant.

A lány 12 órát töltött a vízben, mielőtt rátaláltak a mentőalakulatok. Jelenleg egy moroni kórházban ápolják, mert szervezete nagyon lehűlt. A víz felszínén hánykolódott, amikor rábukkantak. Nem volt rajta mentőmellény, s annyi ereje sem volt, hogy a feléje dobott mentőövet elkapja.

A mentőalakulat egy embere ugrott be a vízbe érte. A mentőhajón a lány nagyon reszketett, de teljesen tudatánál volt. Miután négy takaróba tekerték, és meleg cukros vízzel megitatták, a személyazonosságával kapcsolatos minden kérdésre válaszolni tudott.

Az apa szerint lánya még nem tudja, hogy anyja meghalt a légi katasztrófában. Az ápolók azt mondták a túlélőnek, hogy anyja a szomszéd szobában fekszik. Baya Bakarinak három fiatalabb, egy 10, egy 8 és egy 3 éves testvére van, akik nem tartózkodtak a gépen, hanem apjukkal Franciaországban maradtak.

"Franciaország mielőbb hazaszállítja a lányt, és megvizsgálja, hogyan tudja segíteni az apát, aki a Comore-szigetekre kíván utazni felesége holttestének felkutatására" - mondta Alain Joyandet francia együttműködési államtitkár Moroniban tartott sajtótájékoztatóján. Megerősítette, hogy a túlélő - akit már kétszer meglátogatott a kórházban - fizikailag jól van.

Comore-szigetek alelnöke eközben azzal vádolta meg Párizst, nem tájékoztatta a volt francia gyarmat vezetését arról, hogy 2007-ben kitiltották a lezuhant repülőgépet Franciaország légteréből. Rengeteg légitársaságnak vannak Franciaországból kitiltott gépei. Furcsa, hogy Franciaországtól mi nem kaptuk meg a gépek listáját" - mondta Idi Nadhoim a France 24 hírtelevíziónak.