Utasokat vertek a HÉV-en a biztonsági őrök

2009.07.01. 23:33
A BKV által megbízott biztonsági őrök ütöttek meg két fiatalt a csömöri HÉV-en. A fiatalokból álló társaság egyik tagja azért kapott pofont, mert feltette a lábát az ülésre, barátját pedig azért ütötték meg, mert tisztázni akarta a helyzetet. A Discrate Security azt állítja: az őrök úgy ítélték meg, hogy meg akarja támadni őket, ezért önvédelemből cselekedtek.

Egy kilenc fős, 16-17 éves fiatalokból álló társaság utazott június 28-án este nyolc órakor a HÉV-en Csömör felé. Miután mindannyian fáradtak voltak, többnyire mindenki csak hátradőlt, és még csak nem is nagyon beszélgettek. Mindannyian érvényes jeggyel, bérlettel utaztak, írta egyik olvasónk.

"Valamelyik mátyásföldi megállóban egyik barátom (vasággyal együtt ötven kiló típus) öt-hat perc fészkelődés után (valóban helytelenül) nekitámasztotta a lábát a vele szemben található üléssornak" - olvasható a levélben. Talán épp Cinkotánál járhattak, mikor az állomáson felszállt két ember, akiket - ahogy a levél fogalmaz - első ránézésre inkább hajléktalannak lehetett nézni.

Kevesebbért is vertek már agyon embert

"Másszá' má' le az ülésről! - kiáltotta a kevésbé nagydarab, mire barátom a szükségesnél valamivel vulgárisabb hangnem ellenére eleget is tett a felszólításnak. Pár perc elteltével azonban még mindig sehogy nem sikerült kényelembe helyeznie magát, így hát felrakta az ülésre a táskáját, és arra tette a lábát. Kis idő múlva a két úr határozott léptekkel megindult felé, majd mikor odaértek, egyikük (190 centi, körülbelül ugyanennyi kiló) minden előzetes kommunikáció nélkül lekevert neki egy izmos pofont." Mint kiderült, ők a BKV-nál biztonsági feladatokat ellátó Discrate Security kötelékébe tartoztak, de civil ruhát viseltek.

A levélíró hátrébb ült, ezért odament az őrhöz, hogy megpróbálja tisztázni a helyzetet. "Mielőtt még megszólalhattam volna, egy durván húsz centiméter átmérőjű ököl állt az arcomba. A szám felrepedt, két első fogamból nagyobb darabok törtek le. A két férfi ezután tarka káromkodások közepette közölte, hogy örüljünk, hogy ennyivel megússzuk, és hogy kevesebbért is vertek már agyon embert" - áll a levélben.

A csömöri végállomáson elmesélték a vezetőnek a történteket. Onnan az őrökkel együtt elküldték őket a Cinkotai forgalmi irodába, ahol már várt rájuk két kirendelt rendőrtiszt. A levélíró barátját könnyű fejsérüléssel a mentők elszállították, ő ott maradt és elmondta a történteket a rendőröknek. Amikor felvették a jegyzőkönyvet, a biztonsági őrök azt állították, hogy a fiatalok rágyújtottak a vonaton, provokálták őket, a fiú az igazolványuk felmutatása ellenére sem volt hajlandó levenni a lábát az ülésről, barátja pedig hátulról akarta megtámadni az egyik őrt. Erre az egyik rendőrtiszt közölte velük, hogy hét tanú várakozik az iroda előtt, úgyhogy az egyik biztonsági őr azt mondta: "Ja, akkor csak leszállás után gyújtottak rá."

Az őrök védték magukat

BKV: A biztonsági őröknek vizsgát kell tenniük

A biztonsági őrök valamennyi esetben megfelelnek a munkájuk végzéséhez törvényben előírt feltételeknek, közölte az esettel kapcsolatban a BKV sajtóirodája. Az őrök tanfolyamon vesznek részt, ahol megtanulják a jegy-és bérletfajtákat, azok időbeli és területi érvényességét, a HÉV-forgalomra vonatkozó főbb szabályokat, és társasági etikai és viselkedési kódexét.

A biztonsági őröknek vizsgát is kell tenniük, csak ezután végezhetnek szolgálatot a HÉV területén. A járőröknek a személy- és vagyonvédelmi feladatuk mellett biztosítaniuk kell, hogy az utasok betartsák az utazási feltételekben foglaltakat. Ennek érdekében figyelmeztethetik az utast, pótdíjazási eljárást kezdeményezhetnek a jegyellenőrnél vagy kizárhatják az utazásból - olvasható a cég közleményében.

A levélíró az ügyben feljelentést tett a rendőrségen, és látleletet vetetett a fogáról. Érkezett bejelentés az ügyről a XVI. kerületi rendőrkapitányságra, erősítette meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit.

Róza Béla, a Discrate Security területi igazgatója szerint a HÉV-en utazó fiatalok hangoskodtak, egyikük feltette a lábát az ülésre, majd félreérthető mozdulatot tett, amit az őrök támadási szándéknak értelmeztek, és saját testi épségük védelme érdekében léptek fel. Az ügyben a cég is belső vizsgálatot folytat.

Az Index kérdésére Róza Béla elismerte: a biztonsági őröknek semmiféle felhatalmazásuk nincs arra, hogy testi erőszakot alkalmazzanak. Ha rongálást vagy atrocitást tapasztalnak, értesíteniük kell a rendőrséget. Ebben az esetben azonban kilenc fiatallal álltak szemben ketten, és úgy itélték meg, hogy ez az intézkedés az arányos, jegyezte meg Róza Béla. Természetesen az eset után értesítették a rendőrséget is.

Az őrök azért voltak civilben, mert feladatuk a speciális megfigyelés volt, hogy a szerelvényen megelőzzék a károkozást, az ugyanis a HÉV-nek ezen a szakaszán elég gyakori. Kétségtelen, tette hozzá a biztonsági cég területi igazgatója, hogy az utasok nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy valaki rájuk szól, de a két őr felmutatta az igazolványát. Ha bebizonyosodik, hogy az intézkedés megalapozatlan volt, a Discrate Security is megteszi a szükséges lépéseket az őrökkel szemben, mondta Róza Béla.

Bunyó a buszon

A BKV alvállalkozójának számító Discrate Security biztonsági őrei nem először keverednek vitatott konfliktusba. Tavaly nyáron hat fiatal állította azt, hogy egy éjszakai BKV-buszon a biztonsági őrök megverték őket. Az Ecseri úti buszmegállónál egy hatfős társaság beszélgetett, és a biztonsági őrök egy nem nekik szánt megjegyzést magukra vettek.

Az őrök az Ecseri útnál lelökdösték őket a buszról. Egyiküknek az orra, másikuknak az arccsontja tört el, a harmadik fiúnak pedig monoklija lett. A biztonsági őrök végül visszaszálltak a buszra és mindenfajta segítségnyújtás nélkül tovább mentek. A fiatalok hívtak rendőrt, azok pedig mentőt. A kilencedik kerületi rendőrök hivatalból feljelentést tettek súlyos testi sértés miatt.

A biztonsági cég azt állította, hogy a fiatalok kiabáltak és zaklattak egy fiatal nőt. Ebben az esetben is felmerült, hogy a fiatalok támadólag léptek fel, és a biztonsági őröknek kellett megvédeniük magukat, illetve egyik társukat, akit lerángattak a buszról. A BKV szerint az őrök többször kérték a fiatalokat, hogy szálljanak le a buszról, de nem szálltak le. A BKV szerint ezért alkalmaztak testi kényszert, megfelelő arányban. Az ügy vizsgálata máig nem zárult le.