Vésővel és baseball ütővel verték agyon a nevelőapát

2009.07.01. 17:15
Miután agyonverték egyikük nevelőapját, a két huszonéves srác berakta a csomagtartóba, hogy az autóval együtt bedobják a dögkútba. Nem kapkodtak, útközben elmentek egyikük várandós barátnőjéért, és be is vásároltak. Addig húzták az időt, amíg a rendőrök rájuk bukkantak. Most életfogytiglanra ítélték őket.

Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Baranya Megyei Bíróság nem jogerős határozatában azt a két fiatalembert, akik agyonverték egyikük nevelőapját tavaly augusztusban Pécsdevecserben. A bíróság a huszonéves elkövetőket társtettesként, előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találta bűnösnek, egyúttal rendelkezett arról, hogy a legkorábban harminc év múlva kerülhetnek feltételesen szabadlábra.

A tényállás szerint alkalmi munkákból élő vádlottak elhatározták, hogy anyagi gondjaik enyhítése érdekében kirabolják, s ha kell, megölik egyikük nevelőapját. A mostohafiút a haszonszerzés mellett a bosszú is vezérelte: régóta rossz viszonyban volt a sértettel, s nem tudta megbocsátani, hogy a férfi bántalmazta, s "kirakta a házból" édesanyját, aki ezt követően pszichiátriai kezelésre szorult.

A fiatalemberek 2008. augusztus 16-án este elbújtak a nevelőapa házánál, s amikor a sértett hazaért, rátámadtak. Előbb ököllel, majd a rabláshoz magukkal vitt baseballütővel, s feltehetően egy vésővel verték. Az áldozat összesen húsz sérülést szenvedett el, melyekbe belehalt. A holttestet autójának csomagtartójába rakták, elvették a nála talált 12 ezer forintot, összeszedték a házban fellelhető, összesen mintegy 180 ezer forintot érő műszaki cikkeket, valamint egy gázpisztolyt, majd a kocsival elhajtottak.

Azt tervezték, hogy a holttestet dögkútba dobják vagy az autóval együtt egy kőbányában lelökik egy szakadékról. Ezzel azonban nem siettek, útközben felvették egyikük várandós barátnőjét, tankoltak, s egy hipermarketben vásároltak is.

Az áldozat szomszédjai jelezték a rendőrségnek, hogy mozgást észleltek a férfi telkén, idegeneket láttak elhajtani az autójával, őt azonban nem tudják elérniük telefonon. A rendőrök keresni kezdték a sértettet, körözést adtak ki a kocsijára, melyet a benne ülőkkel még aznap éjjel feltartóztattak Szigetváron, egy közúti ellenőrzés során.

Az elkövetők ellen eljárás indult, tettüket beismerték. Mivel a szerdai elsőfokú határozat ellen ők és védőik is felmentésért, enyhítésért, valamint a minősítés megváltoztatásáért fellebbeztek, az ítélet nem jogerős, az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.