Lezuhant egy MiG-29-es Szerbiában

2009.07.07. 14:07 Módosítva: 2009.07.07. 15:40
A pilóta és egy földön lévő katona meghalt Belgrád közelében, amikor feltehetően motorhiba miatt lezuhant a szerb légierő egyik MiG-29-ese.

A pilóta és egy katona meghalt, egy másik katona pedig megsérült kedden, miután gyakorlatozás közben lezuhant egy MiG-29 típusú vadászgép a Belgrádtól északkeletre fekvő Batajnica katonai repülőtere közelében - közölte a szerb védelmi minisztérium.

A baleset 9.10-kor történt, a gép a szerb légierő öt MiG-29-esének egyike volt. A légierő 1999-ben, a NATO Szerbia elleni légitámadásai során több ilyen típusú, orosz gyártmányú gépet vesztett. Az ország az utóbbi években mintegy 15 millió eurót költött öregedő MiG vadászgépeinek korszerűsítésére.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A minisztériumi beszámoló szerint a pilótának még sikerült katapultálnia, később azonban a belgrádi katonai kórházban belehalt sérüléseibe. A lezuhanó géptest megölt egy katonát, egy másikat pedig könnyebben megsebesített. A baleset oka egyelőre nem ismert.

Boris Tadic szerb elnök azonnali és sürgős vizsgálatot rendelt el, és táviratban fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, jelentette a Tanjug hírügynökség.

A Blic című lapnak egy szemtanú elmondta, hallott egy durranást, ami szerinte a hajtóműből jött, majd a következő pillanatban a gép már fejjel lefelé haladt. Ekkor már nem működött a motorja, lezuhant, óriási porfelhőt csapva maga körül.