Halálra szurkálta terhes nővérét

2009.07.09. 21:23
Egy 24 éves jordániai földműves csütörtökön megkéselte terhes nővérét, akiknek viszonya volt egy másik faluból való férfival - közölte a jordániai rendőrség szóvivője. A férfi a gyilkossággal elmondása szerint családja becsületét akarta megvédeni.

A Jordán-völgyben élő férfi tízszer szúrta meg 27 éves nővérét egy csoport ember előtt, majd feladta magát a rendőrségnek, és bevallotta tettét. A falusiak nem akadályozták meg a család házának közelében történt gyilkosságot, de később megpróbálták megmenteni a nő életét.

Az áldozat holttestén elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a nő négyhetes terhes volt, és "úgy tűnik, ezt valaki elmondta öccsének" - mondta a rendőrségi szóvivő. A "becsületének megőrzése" miatt gyilkoló férfi ellen előre eltervezett emberölés miatt emeltek vádat, és akár halálra is ítélhetik, ha bűnösnek találják - közölte a szóvivő.

Jordániában évente majdnem húsz nőt gyilkolnak meg, az elkövetők elmondása szerint azért, hogy megmentsék családja becsületét. 2008-ban 17 ilyen "becsületgyilkosság" történt az országban, és a parlament nem volt hajlandó a törvények megváltoztatására, hogy ezeket az eseteket keményebben büntessék.

Kedden egy fővárosi bíróság hét és fél évre felezte annak a 29 éves férfinak a büntetését, aki a "becsület nevében" agyonlőtte erőszak áldozatául esett testvérét.