A pizzafutár helyett a Fehér Házat hívta

2009.07.10. 12:50 Módosítva: 2009.07.10. 13:31
Egy részeg brit fiatal nem találta meg a sheffieldi pizzafutár számát, ezért inkább a washington Fehér Házat hívta fel bombafenyegetéssel. A terrorelhárítók elkapták a fiút, aki egészen csütörtökig tagadta a hívást.

Nem találta a pizzafutár telefonszámát, ezért egy részeg brit fiatal egy buliról inkább a washingtoni Fehér Házat hívta, és kijelentette, hogy bombát helyezett el a New York-i Madison Square Gardensben, írja a Telegraph. Az eset még 2008. május 8-án történt, azonban a most 19 éves Thomas Hutchinson csak csütörtökön ismerte el, hogy valóban ő a felelős a fenyegetésért.

Hutchinson egy sheffieldi kertipartin italozott a barátaival, és számokat keresgéltek egyik barátja mobilján, azonban még a tudakozótól sem sikerült megszerezniük a közeli pizzafutár telefonszámát. A brit fiú ehelyett végül a Fehér Házat hívta nem sokkal éjfél után, amikor az Egyesült Államokban este hét óra volt. Jane Sasson operátor a robbanószerkezetet emlegető fiú hívását az előírásoknak megfelelően azonnal átirányította az egyik titkosszolgálati ügynöknek.

Az FBI és a CIA emberei visszanyomozták a hívást, majd felvették a kapcsolatot a brit terrorelhárítással. Négy óra alatt tisztázták, hogy a fenyegetés alaptalan volt, és nincs bomba a megjelölt helyen. Hutchinsont végül egy héttel később, május 15-én a sheffieldi egyetemen vették őrizetbe a brit terrorelhárítók. A fiú ugyanakkor egészen 2009 júliusáig tagadta, hogy ő telefonált volna.

A bírósági meghallgatáson a héten a fiú védője részegen elkövetett ostobaságnak nevezte az egyperces telefonhívást, ami miatt Hutchinsonnak több mint egy évig kellett idegeskednie.

A bíró szerint a fiú meggondolatlan viccet követett el, ami nagyon szélsőséges reakciót váltott ki az a mindenki által jól ismert okokból a bombafenyegetésekre különösen érzékeny amerikaiakból. A hívást fogadó operátor a sheffieldi bírósághoz eljuttatott vallomásában azt írta, hogy nagyon megrémült, mivel azonnal 2001. szeptember 11-e jutott az eszébe a fenyegetésről.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen büntetésre számíthat a részegen telefonáló fiatal.