A tudósokat aggasztjaa sertésebola

2009.07.10. 10:50 Módosítva: 2009.07.10. 10:50
A sertésinfluenza után megérkezett a sertésebola. A vírus embereket egyelőre nem betegít meg, de a tudósok tartanak a mutációktól. A sertésebola egyelőre csak a Fülöp-szigeteken fertőz, egyelőre csak sertéseket.

Aggasztja a tudósokat a Fülöp-szigeteki sertések körében terjedő Ebola vírus. A szakértők attól tartanak, hogy a vírus mutálódhat és az emberekre is veszélyes lehet. Az országban eddig 141 embert vizsgáltak meg, de csupán hatnál találták bizonyítottnak a fertőzést. Valamennyien sertésfarmokon vagy sertéstermékekkel dolgoznak, azaz az állatok fertőzhették meg őket.

Embert még nem betegített meg

Bár a hat személy egyike sem betegedett meg, a Fülöp-szigeteki hatóságok és az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) szakértői figyelmeztettek, hogy a vírus átalakulhat. "A házi sertések körében terjedő Ebola-Reston vírusfertőzés nyomán aggodalmak merülnek fel az emberek, illetve az állatok körében megjelenő járvány lehetősége miatt" - írták a Science című tudományos folyóirat legfrissebb számában. "Félő, hogy a sertéseknél tapasztalt fertőzések lehetővé teszik a vírusnak, hogy átalakuljon és tovább fejlődjön."

Az Ebola-Reston vírus a filovírusok családba tartozik, vagyis főemlősöket vesz célba. A hasonló vírusok vérzéses lázzal járnak, amely halálos lehet.

Hörgő malacokat keresnek

Kutatásuk során a tudósok a Fülöp-szigetek több pontján vér és szövetmintákat vettek a szokatlanul súlyos légzőszervi megbetegedésben szenvedő sertésektől, az eredmények pedig a vírus többféle változatának jelenlétét mutatták ki. Mindez arra utal, hogy a vírus a sertésekben már azelőtt jelen volt, hogy a Fülöp-szigetekről az Egyesült Államokba került majmoknál 1989-ben felfedezték volna.

"Elképzelhető, hogy az Ebola-Reston vírus egy még azonosítatlan vírusgazdától került át a majmokra és a sertésekre. Vírusgazdaként a denevérek is szóba jöhetnek, mivel más filovírusok hordozói" - vélik a kutatók.

Az év első felében a Fülöp-szigeteken hatezer sertést vágtak le, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.