Erős szelek végeztek Steve Fosett-tel

2009.07.10. 09:12 Módosítva: 2009.07.10. 09:55
A rossz időjárási körülmények miatt zuhant le a milliárdos Steve Fosett gépe 2007. szeptemberében. A kisgép szélnyírásba került, a hirtelen támadt hátszél miatt csökkent a felhajtóerő, másodpercek alatt többszáz métert zuhant.

Feltehetően az erős szelek, és a turbulencia miatt zuhant le Steve Fossett amerikai milliárdos-kalandor kisgépe Kaliforniában csaknem két éve, állapította meg az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság. A több mint száz különböző rekordot tartó milliárdos 2007 szeptemberében tűnt el, miután kisgépével felszállt egy Nevada államban található repülőtérről. Gépének roncsait, és holttestét több mint egy évvel később találták csak meg.

A vizsgálatok szerint Fossett egymotoros kisgépe azután zuhant le a kaliforniai Mammoth Lakes közelében, hogy szélnyírásba került, amelyből gépének már nem volt elég ereje kikerülni. A szélnyírás még a nagy utasszállítókra is veszélt jelent, egy kisgép pedig akár több száz métert is zuhanhat másodpercenként, ha a váratlan hátszél miatt drámaian csökken a szárnyak felhajtóereje.

Fosettet 2007. szeptemberi eltűnése után fél évvel, 2008 februárjában nyilvánították halottnak, de holttestét és a gép roncsait csak 2008. októberében találta meg egy túrázó.

Fossett gyakorlott repülő volt. 2005-ben egy szuperkönnyű repülőgépen leszállás és üzemanyagfeltöltés nélkül 67 óra 1 perc alatt egyedül körberepülte a Földet.